AlbumSweep it Into Space

Dinosaur Jr., klinkt op Sweep It Into Space weer precies als altijd, en dat is goed nieuws ★★★☆☆

Dinosaur Jr. Beeld
Dinosaur Jr.

Voor de meeste rockbands zou het een hele carrière of een paar bruggen te ver zijn, maar voor Dinosaur Jr., underground-rocklegende uit Massachusetts, is het slechts de oogst sinds de hereniging in 2005: vijf albums in ruim vijftien jaar.

Nog bijzonderder: die albums kunnen zich prima meten met de eerste zeven (1984-1997). De originele bandbezetting viel destijds al in 1988 uiteen, toen bassist Lou Barlow vertrok en zich op zijn andere band Sebadoh richtte. Nu houdt hij het alweer zestien jaar uit met zanger/gitarist J Mascis en drummer Murph, zijn oude maten.

Op het nieuwe Sweep It Into Space, album twaalf in totaal, is in opener I Ain’t al duidelijk dat er opnieuw niets wezenlijks is veranderd en dat dat ook nu weer een fijne constatering is. De knerpende zang, luie melodieën, overstuurde rockriffs en gierende solo’s van J Mascis. De holle drumklappen van Murph. De paar licht getoonzette liedjes van Barlow tussendoor. Weinig rockbands hebben zo’n uit duizenden herkenbaar geluid als ‘Dinosaur’.

Alleen de productie verschilt van album tot album. Die is hier relatief licht en opgeruimd, wat goed bevalt en deels is toe te schrijven aan de producer van dienst: Kurt Vile, die als muzikant een soort überrelaxte solo-Mascis is en daarvan iets meebracht naar de Dinosaur-studio. Vile is in veel tracks subtiel te horen en drukte zo zijn stempel op de nieuwe songs van een band die verder lekker doet wat die altijd al deed.

Dinosaur Jr.

Sweep It Into Space

Pop

★★★☆☆

Jagjaguwar/Konkurrent

Meer over