albumrecensie

Digitale tovenarij laten Mengelbergs Mahler opeens voller en gedetailleerder klinken ★★★★☆

null Beeld

The Mahler Recordings van Willem Mengelberg, dat belooft wat. In de eerste decennia van de 20ste eeuw liep er immers geen grotere Mahlervriend rond dan de chef-dirigent van het Amsterdamse Concertgebouworkest. Mengelberg (1871-1951) zette Mahlers werk honderden keren op de lessenaars. Maar het aantal opnamen? Welgeteld zijn het er drie.

Ze verschenen bovendien al eerder op plaat: het Adagietto uit de Vijfde symfonie (studio-opname, 1926), plus de Vierde symfonie en de Lieder eines fahrenden Gesellen (allebei live, 1939). Het zijn registraties met de nukken van de vroege audiotechniek: gesis en geruis, alsof er ergens een waterval staat tussen toen en nu.

De Nederlandse Willem Mengelberg Society presenteert een dubbel-cd waarop die waterval is verdampt, met dank aan digitale tovenarij. Mengelbergs Mahler klinkt opeens voller en gedetailleerder. Neem de Vierde symfonie, de favoriet die Mengelberg liefst 112 keer op de lessenaars van het Concertgebouworkest zette. In deel drie, Ruhevoll, zou je bijna denken dat de muziek anno 2021 wordt gestreamd, gedirigeerd door een jonge hond die hier en daar experimenteert met glijtonen in de strijkers.

In het vierde deel treft dan weer de sopraan Jo Vincent. In de originele opname lijkt het alsof haar geluid komt aanwaaien vanaf het balkon, nu staat ze frontaal tussen de troepen. En opeens valt op hoe naturel ze zingt. Soms op het valse af, maar dat past wonderwel bij de ‘kinderlijk opgewekte expressie’ die Mahler hier verlangt. De keerzijde van het hypermoderne poetswerk is een zekere dofheid. Hoge blaasinstrumenten knarsen soms alsof ze meedoen via een Skypeverbinding.

De orkestwerken Don Juan en Tod und Verklärung van Richard Strauss, ook eerder verschenen, completeren een dubbelalbum dat alleen valt te verkrijgen via willemmengelberg.nl.

Willem Mengelberg

The Mahler Recordings

Klassiek

★★★★☆

Willem Mengelberg Society

Meer over