DiDonato kiest teerste kleuren

Als DiDonato zingt over het mysterieuze Azië kiest ze de teerste kleuren, alsof ze de voile rond haar schouders in klank wil vangen. Toch kwam het concert als geheel niet goed van de grond, veel werken misten sfeer.

Biëlla Luttmer
Joyce DiDonato. Beeld Bela Luttmer
Joyce DiDonato.Beeld Bela Luttmer

Sinds Joyce DiDonato twee jaar geleden in een wolk van vuurrode zijde de grote trap van het Concertgebouw afdaalde, weten we hoe je van een klassiek concert een podiumact maakt. Haar Drama Queen Tour ging over muziek maar nauwelijks minder over haar jurk van Vivienne Westwood en de personages die ze daarin kon neerzetten.

Deze keer hield DiDonato het ingetogener. Vanwege een enkelblessure moest ze vanaf de zijtrap het podium op klimmen - het haar kort geknipt en over haar dieppaarse jurk een lange, transparante bloemensluier, die aansloot bij de sfeer van Maurice Ravels liederencyclus Shéhérazade.

Teerste kleuren

Als DiDonato zingt over het mysterieuze Azië kiest ze de teerste kleuren, alsof ze de lichte voile rond haar schouders in klank wil vangen. Ze verlangt naar Perzië, naar India, naar China, naar bedelaars en koningen en neemt je mee. Haar toon lijkt fragiel en soms dempt ze hem tot aan de grens van het hoorbare. Maar hij dringt dwars door de orkestkleuren heen - zo immaterieel en betoverend zal de stem van Shéhérazade hebben geklonken in de slaapkamer van de sultan.

Het New York Philharmonic heeft de musici om die droomwereld neer te zetten. Alleen al de houtblazersgroep biedt een snoepwinkel aan smaken.

undefined

En toch kwam het concert als geheel niet goed van de grond. In de compositie Nyx, van Esa-Pekka Salonen, bleven de fijnproeversklanken van klokkenspel, xylofoon en harp niet meer dan een garnituur op een vettige bodem van koper en daverende donderplaten.

Dirigent Alan Gilbert bewoog als een 19de-eeuwse dansmeester - met twee armen synchroon op en neer. Ravels Valses nobles et sentimentales en Strauss' Suite uit Der Rosenkavalier schreeuwden vergeefs om sfeer.

Joyce DiDonato, Strauss, Ravel, Salonen. Joyce DiDonato, New York Philharmonic o.l.v. Alan Gilbert. Gezien: 21/4, Concertgebouw, Amsterdam.

Meer over