Nieuwscultuur

Dichteres Anne Vegter nieuwe voorzitter Akademie van Kunsten

Anne Vegter is de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. Vegter volgt daarmee Gijs Scholten van Aschat op, die sinds 2017 de functie vervulde. Vegter (60) is dichter en schreef meerdere boeken. In 2013 werd ze de eerste vrouwelijke Dichter des Vaderlands.

Anne Vegter is de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten Beeld Io Cooman
Anne Vegter is de nieuwe voorzitter van de Akademie van KunstenBeeld Io Cooman

De in Delfzijl geboren Vegter begon haar carrière met het schrijven van kinderboeken en sprookjes. In 1991 verscheen haar eerste dichtbundel. Ze won in 1990 de Woutertje Pieterse Prijs, in 2004 de Anna Blaman Prijs, en in 2011 de Awater Poëzieprijs.

De Akademie van Kunsten is onderdeel van de Koninklijke Nederland Akademie van Wetenschappen (KNAW) en telt vijftig leden. De Akademie wil de stem van de kunsten in de Nederlandse samenleving en politiek vertegenwoordigen. Daarnaast zet de organisatie zich in voor de bevordering van de samenwerking tussen kunst en wetenschap.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over