Dichter Harry Man schrijft ecopoëzie en verstopt schatkisten bovendien

De Engelse dichter draagt vrijdag voor op Poetry International.

Peter Swanborn
Harry Man. Beeld .
Harry Man.Beeld .

Wat hebben de kamsalamander, de rivierlamprei en de slaapmuis met elkaar gemeen? Het zijn bedreigde diersoorten, maar dat niet alleen. Het zijn ook de beesten die de Engelse dichter Harry Man (1982) ten tonele voert in de wonderschone dichtbundel Finders Keepers. Man is deze week te gast op het 48ste Poetry International Festival in Rotterdam.

Het komt niet vaak voor dat een dichtbundel wordt geïllustreerd. Als het al gebeurt, dan is het meestal met stemmige zwart-wittekeningen. In het geval van Finders Keepers gaat het echter om de kleurrijke, fantasievolle tekeningen van illustrator Sophie Gainsley. De associatie met een kinderboek dringt zich op, maar daarvoor zijn de gedichten te experimenteel.

Man kwam op het idee om een hele bundel aan 'ecopoëzie' te wijden nadat hij een gedicht over de nachtegaal had geschreven. Dat de Britse nachtegalenpopulatie tussen 1995 en 2009 met maar liefst 57 procent was afgenomen, vond hij zo dramatisch dat hij besloot zich meer te verdiepen in de problematiek van bedreigde diersoorten.

Finders Keepers van Harry Man. Beeld .
Finders Keepers van Harry Man.Beeld .

De Engelstalige poëzie kent een rijke traditie van gedichten over dieren, denk aan Ted Hughes (1930-1998), maar Man wilde het anders aanpakken: 'Ik wilde gedichten schrijven die je dezelfde schok geven als wanneer je na een lange dag in de natuur eindelijk een bijna uitgestorven dier tegenkomt. Die sensatie moeten mijn lezers ook voelen als ze mijn gedichten lezen.' Om deze sensatie te creëren experimenteerde Man veel met de vorm. Zo stelde hij zichzelf de taak om over een zeldzame soort paarlemoervlinder een gedicht te schrijven dat uit twee helften zou bestaan. In iedere 'vleugel' gebruikt hij dezelfde woorden, maar in een andere context.

Man deed veel research voor zijn bundel. Om meer bewustzijn te creëren over de 1.500 bedreigde diersoorten die het Verenigd Koninkrijk telt, voegde hij aan ieder gedicht een uitgebreide voetnoot toe met achtergrondinformatie en verwijzingen naar organisaties die zich inzetten voor natuurbehoud.

Poetry international

Het 48ste Poetry International Festival vindt t/m 4 juni plaats in het Ro Theater in Rotterdam. Donderdag is om 18.00 uur een speciaal programma over de in 2015 overleden dichter Rogi Wieg. Om 21.30 uur volgt de uitreiking van de C. Buddingh'-Prijs voor het beste poëziedebuut van het afgelopen jaar.

Vrijdag wordt om 13.00 uur de documentaire Burma Storybook vertoond. Om 20.00 uur leest Harry Man voor.

Tegelijk is er een alternatieve vorm van 'geocaching' ontwikkeld, de onder jongeren populaire vorm van schatgraven in de openbare ruimte met behulp van GPS-coördinaten. Worden de schatten gewoonlijk verstopt in watervaste kisten, in dit geval is gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare eierdozen. In iedere doos zit een logboek met één gedicht uit Finders Keepers. Wie een foto van de schat mailt, krijgt de complete dichtbundel thuisgestuurd. Wordt de doos niet gevonden, dan zal deze na verloop van tijd opgaan in de natuur.

Vier gedichten van Harry Man zijn door Jeske van der Velden vertaald. Ze staan in het nieuwe nummer van het tijdschrift Terras, dat vanavond op Poetry International wordt gepresenteerd.

Meer over