postuumDiana Rigg (1938–2020)

Diana Rigg was het symbool van de swinging sixties

De Britse actrice Diana Rigg is op 82-jarige leeftijd overleden. In de jaren zestig werd ze bekend als stoere Emma Peel in De wrekers, aan het einde van haar leven dook ze, als minstens zo’n valse vrouw, op in het populaire Game of Thrones. Maar al die jaren daartussen stond ze in hele andere schijnwerpers, op het klassieke toneel.

Mark Moorman
Diana Rigg in 1970.  Beeld AFP
Diana Rigg in 1970.Beeld AFP

Ze was de verpersoonlijking van de stijl van de jaren zestig, en volgens de BBC staat haar verschijning net zo symbool voor de roemruchte swinging sixties als The Beatles en de Morris Mini Cooper. Dame Diana Rigg was het enige Bondmeisje dat 007 naar het altaar bracht, in On her Majesty’s Secret Service (1969), en dat vrijwel onmiddellijk met de dood moest bekopen. Waarna Bond als vrijgezel door het leven moest, tot op de dag van vandaag.

Maar het was niet de rol van Tracey Bond die Rigg, die donderdag op 82-jarige leeftijd overleed, tot een legendarische figuur van de jaren zestig maakte. Van 1965 tot 1968 speelde ze Emma Peel, tegenspeelster van John Steed, een misdaadbestrijdend duo dat onder de naam The Avengers (De wrekers) afrekende met een schurk per aflevering.

Patrick McNee en Diana Rigg in 1968, in hun rol als John Steed en Emma Peel in The Avengers. Beeld Getty Images
Patrick McNee en Diana Rigg in 1968, in hun rol als John Steed en Emma Peel in The Avengers.Beeld Getty Images

De klassieke leader van De wrekers introduceerde haar als een elegant-sportieve vrouw met een superieur spottend lachje en een voorliefde voor champagne. Ze was uitgerust met vechttechnieken die haar overwegend mannelijke tegenstanders voortdurend op het verkeerde been zetten. Onderdeel van haar imago was een hese stem, resultaat van een leven lang kettingroken, waarmee ze haar mannelijke tegenspelers snedig van repliek diende.

Klassiek

Ze was een klassiek getrainde actrice, aan de Royal Academy of Dramatic Art, die zich haar hele leven ongemakkelijk voelde met haar reputatie als sekssymbool. Later weigerde ze mee te gaan op de golven van nostalgie die haar verschijning opriep. De vele verzoeken om Emma Peel-foto’s te signeren legde ze steevast naast zich neer. Het feit dat ze niet meer ongemerkt over straat kon, leidde er toe dat ze haar rol in De wrekers al na twee jaar opgaf. Ze liet haar klassieke achtergrond niet los, en probeerde rollen bij de Royal Shakespeare Company te combineren met televisieopnames.

Voor haar rol als Emma Peel vocht ze voor gelijke betaling, toen ze er achterkwam dat alle mannen op de set, inclusief de cameraman, meer verdienden meer dan zij. In de jaren tachtig en negentig, ver na het tijdperk van Emma Peel en Tracy Bond, won ze Tony’s en Bafta’s voor een aantal klassieke rollen. In 1994 werd ze benoemd tot Dame Commander of the Order of the British Empire, waarmee ze zich in het rijtje van Dame Judy Dench en Dame Helen Mirren voegde.

Toen ze de 70 was gepasseerd, verscheen ze in een belangrijke rol in Game of Thrones, de populairste serie uit het streaming-tijdperk. Ook hierin zette ze iedereen op het verkeerde been, als de verrukkelijk valse Olenna Tyrell, die steeds de beste teksten had. Deze rol van ‘Queen of Thorns’ leverde haar vier jaar op rij een Emmy-nominatie op. Toen ze de rol kreeg, bijna vijftig jaar na die van Emma Peel, had ze geen idee van de populariteit van Game of Thrones. Maar ze zag meteen mogelijkheden. ‘Ze is een intens slechte vrouw. Dat ligt mij goed.’

Meer over