TaalgebruikWoord van de week

Dialectwoord van de week: apparentie maken

Dialect, jeukend jargon, straattaal of neologisme – elke week ontwaart de Volkskrant een opvallend woord. Zoals dit dialectwoord: apparentie maken.

Corto Blommaert

Het moet een nachtmerrieweek voor Nienke van Leverink, mijn collega van de anglicismenrubriek, zijn geweest. Een week vol key race alerts, mail-in ballots en electoral votes. Hoe langer die drieletterige zender met rood logo door Nederlandse huiskamers galmde, hoe meer Engels er uit de monden klonk. Tot mijn opluchting bleef het bij die termen en hoorde ik in mijn omgeving niemand zinnen opbreken met ‘like’. Dat is like iemand met een like-mes like insteekt op like de Aardappeleters. Skei ’s oit.

Maar nu, ruim een week nadat we hadden gedacht dat Trump stilletjes zijn verlies zou hebben toegegeven, gebeurt er nog vrij weinig. Het Brabants biedt uitkomst. In (het midden van) die zuidelijke swingstaat zouden ze zeggen dat Trump mer is apprensie moet moake, vertaald naar het Algemeen Nederlands: ‘Trump moet maar eens aanstalten maken.’

Er zijn veel vormvarianten van ‘apparentie’, zo vind je ook apprentie, prensie, apprensie. Het woord is terug te herleiden tot het Frans (apparence, waarschijnlijkheid) en het Latijn (apparere, blijken, duidelijk zijn). Er zit dus een vaagheid in, een schijn van vertrek. Vergelijkbaar met de ‘moeten’ in ‘nou, dan moet ik maar eens gaan’. Wie dat zegt hoopt dat de gastvrouw of -heer met een kurkentrekker in de ene hand en een fles wijn in de andere uit de keuken wandelt, en zegt: ‘Néé, blijf nog even!’.

Dus als een gast zegt: ‘Ik blijf nog vier jaar zitten waar ik zit, dit is een grote schande’, bedoelt hij eigenlijk: ‘’k zou toch mer is apparentie moake’. Was Trump maar een Brabander, dan stond het pils voor Biden al koud.

Meer over