BoekenLeesclub

Deze week op Volkskrant.nl/lezen

null Beeld Getty
Beeld Getty

De nieuwe leden blijven toestromen in de Volkskrant Leesclub op Facebook – we naderen de 3.000. Nog altijd wordt er levendig gediscussieerd over de nieuwe roman van Elena Ferrante, Het leugenachtige leven van volwassenen.

Prachtig, herkenbaar en zelfs pijnlijk vinden veel lezers de manier waarop de schrijver het Napolitaanse meisje Giovanna haar puberteit laat beleven, met heftige emoties en sterke contrasten. Mooi dat het boek de fantasie zo prikkelt, vindt een ander, maar voor hem is dit ‘gekeutel van een bakvis’ moeilijk om door te komen.

En de volkse, grofgebekte tante Vittoria, van wie de hoofdpersoon zo ondersteboven is? Een mooi, gelaagd personage en een spannende tegenhanger voor Giovanna’s eigen keurige milieu, zegt de een. Helemaal niet, vinden andere lezers: dit stereotype van de ‘echte Napolitaanse’ kennen we nou wel.

Leesclubbegeleider Emilia Menkveld kan alleen maar beamen wat haar voorganger Hans Bouman al eens schreef: ‘Een van de mooie dingen van literatuur is dat je diametraal met elkaar van mening kunt verschillen, zonder dat een van de partijen gelijk heeft.’

Meedoen? Meld u aan in de Facebookgroep van de Volkskrant Leesclub.

Meer over