RubriekCPNB BESTSELLER 60

Deze week in de CPNB bestseller 60: boeken voor een zorgeloos en gezond leven

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: boeken voor een zorgeloos en gezond leven.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Opstaan, Omdenken en Ontpillen – dat zijn de adagia van de CPNB Bestseller 60 van deze week. Het eerste is de naam van Jackie van Larens zomerboek, ‘om lekker mee weg te dromen op het strand’, met de ondertitel: ‘echte liefde roest niet’ (op 44). Omdenken is de almaar terugkerende bestseller van Berthold Gunster – want blijkbaar zijn er nog steeds mensen die niet omdenken. Die maar blijven denken in problemen, en niet in kansen. En die van een probleem nog steeds geen feit kunnen maken, en van een feit geen mogelijkheid. Vandaar die 212de week in de Bestsellerlijst en een 43ste plaats.

Ontpillen, ten slotte, is de nieuwste loot aan de stam van boeken over ­gezond oud worden (op 46). Gingen Francesc Miralles en Héctor Garcia, de schrijvers van Ikigai (op 55), naar Japan om 100-jarigen te interviewen over hun levensstijl, verouderingswetenschapper David van Bodegom onderzocht hart, bloed­vaten, suikerwaardes en vetstofwisseling van bejaarden op het platteland van Ghana. Kwam erachter dat klachten als een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, botontkalking en maagzuur daar een stuk minder voorkomen dan hier. En concludeerde dat we helemaal geen pillen nodig hebben voor deze ‘ouderdomsziekten’, maar gewoon een verandering van leefstijl.

Van Amerikanen kun je dan weer weinig leren, als het gaat om een gezonde leefstijl. Ze lopen bijvoorbeeld niet – behalve het laatste stukje van hun auto naar de voordeur. Maar Arjen van Veelen was vast van plan gezond oud te worden in St. Louis, Missouri, de moorddadigste stad van Amerika, waar hij vier jaar geleden terechtkwam vanwege de baan van zijn vrouw. En dus verkent hij lopend, fietsend en kanoënd de omgeving, waar al snel de zwarte tiener Michael Brown wordt doodgeschoten. Die gebeurtenis vormde het ­begin van een serie reportage-essays van onze man in St. Louis, die nu gebundeld zijn in Amerikanen ­lopen niet (22).

CPNB BESTSELLER 60

1 Karin Slaughter

Gespleten; HarperCollins Holland (2)

2 Hendrik Groen

Leven en laten leven; Meulenhoff (3)

3 Michel van Egmond en Jan Hillenius

Inside; Voetbal Inside (3)

4 Murat Isik

Wees onzichtbaar; Ambo Anthos (9)

5 Jeff Kinney

Het leven van een loser 12. Wegwezen.; De Fontein Jeugd (3)

6 Bill Clinton en James Patterson

President vermist; Nieuw Amsterdam (3)

7 Suzanne Vermeer

Super de luxe; A.W. Bruna (9)

8 Paolo Cognetti

De acht bergen; De Bezige Bij (42)

9 Hugo Logtenberg

De hand van Van Gaal; Prometeheus (4)

10 Stephen Fry

Mythos; Thomas Rap (16)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over