TentoonstellingGemeentemuseum in Den Haag

Deze vrouwelijke ontwerpers hebben een boodschap

Veel vrouwelijke mode-ontwerpers doen meer dan alleen maar mooie kleren maken. Het Gemeentemuseum in Den Haag wijdt er een tentoonstelling aan. Hier alvast een voorproefje.

Outfits van de hand van Maria Grazia Chiuri voor het modehuis Dior. Rechts: kleding van Stella McCartney. Beeld Petrovsky & Ramone
Outfits van de hand van Maria Grazia Chiuri voor het modehuis Dior. Rechts: kleding van Stella McCartney.Beeld Petrovsky & Ramone

De tentoonstelling heet Femmes fatales: Sterke vrouwen in de mode. Een titel die ontegenzeglijk lekker bekt, maar tegelijk ook voor een flinke portie jeuk zorgt. Want hallo jongens! Het is 2018, welke oetlul vindt het nog nodig om het epitheton ‘sterk’ vóór vrouwen te plaatsen, en zo te suggereren dat vrouwen dat niet al van zichzelf zijn?

Tot zover de particuliere irritatie.

Het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum, vrouwelijke ontwerpers, is dan wél weer helemaal van nu. Geen tijdsgewricht ging het in en buiten de mode zó over gender als het huidige. Afgelopen Paris Fashion Week woedde er nog een fikse discussie rond de vraag of vrouwen anders, beter misschien, dan mannen ontwerpen voor andere vrouwen: female gaze versus male gaze. Seksistisch, zegt de een: door te stellen dat mannen dat slechter doen discrimineer je júíst. Logisch, zegt de ander, want mannen zetten vrouwen eerder buitenspel, maken onbereikbare godinnen of minderwaardige sekspoezen van ze. Alleen vrouwen weten wat echte vrouwen willen dragen. Was het niet Coco Chanel die vrouwen bevrijdde van korsetten en kapsoneskleren, en was het niet Christian Dior die ze na de oorlog juist weer in een keurslijf wrong?

Of het klopt of niet, feit is wel dat het gros van de vrouwelijke ontwerpers meer noten op de zang heeft dan alleen maar mooie kleren maken. Niet zelden zijn ze activisten met een luide boodschap. Nu eens boos (Katherine Hamnett en Vivienne Westwood), dan weer feministisch (Miuccia Prada en Maria Grazia Chiuri) of radicaal vernieuwend (Rei Kawakubo en Iris van Herpen). Genoeg om over te praten en naar te kijken dus.

Naast mode zijn er ook foto’s op de tentoonstelling te zien; fotografenduo Petrovsky & Ramone (noms de plume van Petra van Bennekum en Ramona Westerik) maakte nevenstaande beelden. Styling was in handen van Maarten Spruyt. De enige male in deze context en met zijn gaze is helemaal niks mis.

null Beeld Petrovsky & Ramone
Beeld Petrovsky & Ramone
Prints en ruiten van Vivienne Westwood. Beeld Petrovsky & Ramone
Prints en ruiten van Vivienne Westwood.Beeld Petrovsky & Ramone
Jurk van Clare Waight Keller, ontwerpster bij Givenchy. Beeld Petrovsky & Ramone
Jurk van Clare Waight Keller, ontwerpster bij Givenchy.Beeld Petrovsky & Ramone
Jurk van Mary Katrantzou. Beeld Petrovsky & Ramone
Jurk van Mary Katrantzou.Beeld Petrovsky & Ramone
De Japanse Rei Kawakubo ontwerpt voor Comme des Garçons. Beeld Petrovsky & Ramone
De Japanse Rei Kawakubo ontwerpt voor Comme des Garçons.Beeld Petrovsky & Ramone
Meer over