In de modeCapuchons

Deze herfst gaan we meer bedekken dan alleen maar mond en neus

Vanaf links: Toga, Paco Rabanne, Marine Serre, Gucci, Maison Margiela. Beeld Imaxtree
Vanaf links: Toga, Paco Rabanne, Marine Serre, Gucci, Maison Margiela.Beeld Imaxtree

Deze herfst zijn er meer dan genoeg kapvormige mogelijkheden om mee voor de dag te komen, ziet Cécile Narinx.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Niet alleen een mondkapje, waar we zo zoetjesaan al aardig aan lijken te wennen, maar ook een hoofdkapje. Een beetje ninja, een beetje bivakmuts en een beetje duikpak. Oorbedekkend dus – totaal onhandig als je over het hoofdkapje nog een mondkapje wil dragen en dat achter je oren wil haken, maar daar hadden de ontwerpers bij het bedenken van de najaarscollecties, pre-corona, nog geen notie van. In het Engels heet zo’n ding een hood (denk aan Robin Hood) of een snood, wat niets te maken heeft met snode plannen, maar alles met een uit de Middeleeuwen afkomstige haarbedekker, die vele verschijningsvormen kent. Zo was de Scottish snood een soort kuisheidshaarband, maar vallen ook het haarnetje en de colsjaal onder de snoods.

Hoe gaan wij het dragen?

Het hippe kapje kan op alle mogelijke manieren gedragen worden, en dat maakt het extra interessant. Het kan als een soort jarentwintigmaliënkolderkapje met franjes heel cool en chic mee naar een fuif, zoals Paco Rabanne liet zien. Het kan op een romantische manier door een voilen beanie over het gezicht te dragen zoals bij Marine Serre en Margiela voorbijkwam, het kan sportief op z’n A.W.A.K.E.’s en koddig in pluizig pluche op de wijze van Gucci. Ook als warmhouder is de kap uitermate geschikt, bijvoorbeeld in een gebreide versie zoals Toga en Michael Kors het plankier opstuurden.

Valkuilen vermijden doe je zo

De categorie ‘valkuilen vermijden doe je zo’ is een valkuil an sich geworden. Zo schreef ik laatst dat de corduroy pet gemeden dient te worden en bij niemand leuk staat. Kreeg ik prompt een selfie geappt, van vriend M. met een best leuke corduroy klak. Gedragen met een Elton Johneske grote dikke bril, wat het heel oké maakte. Ik moet dus voorzichtig zijn met het al te driest ontraden van bepaalde accessoires, maar waag het hier toch te stellen: als je geen brommer of snorfiets bezit, laat dan de Willempie-helm achterwege.

André van Duin als Willempie. Beeld Hollandse Hoogte
André van Duin als Willempie.Beeld Hollandse Hoogte

Een bekend mens

Er zijn meer dan genoeg historische beelden van Jeanne d’Arc, Maagd van Orléans en muze van Orchestral Manoeuvres in the Dark, maar toch schittert hier een foto van actrice Jean Seberg. Seberg speelde d’Arc in de geflopte film Saint Joan uit 1957 – niet te verwarren met de versie uit 1948, met Ingrid Bergman. Wat Seberg hier draagt is een zogeheten maliëncoif, een kap voor onder de metalen helm. De echte Jeanne werd veroordeeld voor het dragen van mannenkleren, Jean werd er, met dank aan kostuumontwerper John McCorry, alleen maar knapper van.

Actrice Jean Seberg met maliëncoif in de film Saint Joan (1957). Beeld Bettmann Archive
Actrice Jean Seberg met maliëncoif in de film Saint Joan (1957).Beeld Bettmann Archive
Meer over