Deze games kunt u vragen aan Sinterklaas

Wat geeft Sint aan de gamer dit jaar? Peter van Ammelrooy kiest de leukste of opmerkelijkste spellen uit het aanbod van de laatste zeventien weken van 2017.

Peter van Ammelrooy
Assassin's Creed Origins Beeld
Assassin's Creed OriginsBeeld

Star Wars battlefront II

Star Wars is in wezen een ridderverhaal, maar dan met ruimteschepen in plaats van paarden en planeten in plaats van kastelen. Star Wars Battlefront II borduurt voort op de ijzeren formule van George Lucas uit 1977. Wel met een twist: de heldin behoort dit keer tot de dark side. Dat zagen we niet eerder in de honderd Star Wars-titels die sinds 1978 zijn verschenen. Star Wars Battlefront II biedt verder alles wat de fans gewend zijn. Lichtzwaarden, robots, aliens en de astmatische Darth Vader. Er zijn ook missies waarin je Han Solo speelt, Luke Skywalker of de aforismengenerator Yoda: 'Do. Or do not. There is no try.'

16 JAAR 1 2 3

Legenda

.. JAAR

Leeftijdsclassificatie volgens de Pegi-keuring:

1 PlayStation 4
2 Xbox One
3 Windows
4 Switch
5 3DS

Kijk voor de laagste prijzen op budgetgaming.nl

Star Wars Battlefront II Beeld
Star Wars Battlefront IIBeeld

Assassin's Creed Origins

Elke Assassin's Creed is een historische ontdekkingsreis en een oefening in parkour (klimmen en springen in een stadse omgeving). In Origins houdt de tijdmachine dit keer halt in Egypte. De wereld van papyrus en piramides is prachtig nagemaakt. Hoofdpersonage Bayek is meer gids en sportman dan een paleiswacht die de dood van zijn zoon wil wreken. Bayek klimt, springt en stuitert van daken, muren en faraograven in Gizeh, Alexandrië, Memphis en El-Fajoem. Voor wie niets met games heeft: volgend jaar verschijnt er een editie waarin je door Egypte kunt lopen zonder dat je ploerten hoeft te doden.

16 JAAR 1 2 3

Assassin's Creed Origins Beeld
Assassin's Creed OriginsBeeld

Super Lucky's Tale

Super Lucky's Tale is een hoop dingen. Het is een excuus voor papa of mama om de Xbox One X te kopen. De game laat zien waar de nieuwe superspelcomputer van Microsoft toe in staat is, op de nieuwste generatie tv's (steekwoord: 4K). Het is ook Microsofts antwoord op Super Mario, met een vos in plaats van Nintendo's mascotte. Een vos die muntjes en klavertjes verzamelt terwijl hij over een kleurrijk obstakelparcours stuitert en vijanden plet - inclusief kopieën van de vleesetende planten uit Mario's paddestoelenrijk. Maar Super Lucky's Tale is vooral een virtueel pretpark voor de kleinere gamer.

ALLE LEEFTIJDEN 2

Super Lucky's Tale Beeld
Super Lucky's TaleBeeld

The Sims 4

Jammer dat je de bewoners van Utopia alleen kunt wegstemmen. Nee, dan is de digitale variant op John de Mols tv-peepshow veel leuker: de minimensjes van The Sims 4 kun je verdrinken, elektrocuteren of in brand laten vliegen. Dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Je hoort de bewoners van deze elektronische poppenkast liefdevol door de ongemakken van het leven te leiden. Voor barmhartige god kun je nu ook spelen op de spelcomputer, want The Sims 4 is drie jaar na zijn debuut op de gewone pc nu eindelijk ook uitgebracht voor PlayStation en Xbox. Dááág Baldr, Beau en Billy!

12 JAAR 1 2 3

The Sims 4 Beeld
The Sims 4Beeld

Need for Speed Payback

Waar is Vin Diesel? Need for Speed Payback zou zo passen in de racefilmreeks The Fast and the Furious. In deze racegame nemen drie jonge coureurs het op tegen een kwaadsappig kartel dat straatraces monopoliseert. Het verhaal is nog dunner en droger dan een hostie, maar deze game koop je voor het oogverblindende blik en de achtervolgingen op vier, twee of desnoods geen wielen. Niet alleen de boeven zitten je op de hielen, maar ook de politie, die rijles heeft gehad van Max Verstappen. Gelukkig maar dat alle bolides in Need For Speed Payback kreukelzones hebben ter grootte van Jupiter.

12 JAAR 1 2 3

Need for Speed Payback Beeld
Need for Speed PaybackBeeld

Wolfenstein II: The New Colossus

Wat als de nazi's in 1945 de oorlog hadden gewonnen? Dan hadden de straten in Amerika er uitgezien als in Wolfenstein II: The New Colossus. Lelieblank, met donuts en swastika's, robothonden en drones. En met SS'ers die vrolijk kouten met Ku Klux Klan-leden over de valkuilen van de Duitse taal. Gelukkig is daar de bionische soldaat William 'BJ' Blazkowicz, die de leiding op zich neemt van het verzet, een potpourri van zwarte activisten, anarchisten, feministen en Sigrun, de overgelopen, voluptueuze dochter van een sadistische SS-commandant. Wolfenstein II is zó ver over de top dat-ie zowat de maan aanraakt.

18 JAAR 1 2 3

Wolfenstein II Beeld
Wolfenstein IIBeeld

Legenda

.. JAAR

Leeftijdsclassificatie volgens de Pegi-keuring:

1 PlayStation 4
2 Xbox One
3 Windows
4 Switch
5 3DS

Kijk voor de laagste prijzen op budgetgaming.nl

Super Mario Odyssey

Hij gooit er met de pet naar, de titelheld uit Super Mario Odyssey. Maar dat is ook de bedoeling. Objecten waarop de pet terechtkomt veranderen of in munten of in een brandstof voor Mario's luchtschip. Of de hoed tovert bij aanraking objecten om in ritssluitingen, tanks of putdeksels. Of hij transformeert Mario tot een vis, dinosaurus, wandelende kerstboom of een kikvors. Al die transformaties helpen de held obstakels te slechten. Het is voor de Mario-games een nieuw, verrassend spelmechanisme. De odyssee voert langs een dozijn gevarieerde werelden - van New York tot een pastiche op het Paaseiland.

7 JAAR 4

Super Mario Odyssey Beeld
Super Mario OdysseyBeeld

The Elder Scrolls V:Skyrim

Wat doet een game uit 2011 op een verlanglijstje van 2017? Niet zo moeilijk: het vele malen bekroonde The Elder Scrolls V: Skyrim verschijnt in twee nieuwe versies. De Special Edition VR is bedoeld voor de virtual reality-bril van de PlayStation 4. Die dompelt je volledig onder in Tamriel, het continent waar draken heersen in een Game of Thrones-ontmoet-Tolkien-achtige setting. Dat je om je heen kijkt met los door de lucht zwevende handen is wel wennen. Met Skyrim voor de Switch kun je thuis op je televisie beginnen en daarna voortzetten in de bus of de schoolbank op het ingebouwde schermpje van Nintendo's spelcomputer.

18 JAAR 1 4

The Elder Scrolls Beeld
The Elder ScrollsBeeld

South Park: The Fractured But Whole

Dit is het plot: in een klein Amerikaans stadje spannen alle misdaadbendes en de politie samen om katten te ontvoeren en hun plas te gebruiken om drank en drugs te verontreinigen. Daarmee wordt de bevolking opgezet tegen de burgemeester. South Park: The Fractured But Whole doet de stekelige reputatie van de tekenfilmserie South Park alle eer aan. Alles en iedereen gaat meedogenloos voor de politiek-incorrecte bijl. The Fractured But Whole speelt als een soort schaakspel, waar je bij ieder duel voor elke pion de wapens of vaardigheden kiest waarmee je je tegenstanders hoopt te verslaan.

18 JAAR 1 2 3

South Park Beeld
South ParkBeeld

Spintires: Mud Runner

Autogames draaien altijd om zo hard mogelijk raggen met de duurste sportwagens over het circuit van Spa-Francorchamps. Niet in Spintires: Mud Runner. Hier hobbel je in gedeukte jeeps, rammelende trucks en roestende tankwagens over modderige bospaden en door stromende bergbeken. Je moet zo veilig mogelijk van A naar B komen en voorkomen dat je voertuig vastraakt in de blubber. Spintires: Mud Runner is meer een offroadsimulator dan een game: de besturing aapt zoveel mogelijk de werkelijkheid na. Dit is voer voor de fans van truckerseries als Highway Thru Hell en IRT Deadliest Roads.

ALLE LEEFTIJDEN 1 2 3

Spintires: Mud Runner Beeld
Spintires: Mud RunnerBeeld

Layton's Mystery Journey

Een keurige Britse speurneus die raadselachtige misdrijven oplost. Waar hebben we dat eerder gehoord? Inderdaad, de hoofdpersoon uit Layton's Mystery Journey: Katrielle en het miljonairscomplot lijkt zeer op Sherlock Holmes. Geen moordzaken evenwel voor Katrielle Layton, want ze is een speurder voor de jongere gamer. In dit volledig Nederlandstalig avontuur, dat al te koop was voor smartphones, gaat Kat op zoek naar haar verdwenen vader, de Hershel Layton uit de zes eerdere Layton-games. Zoals altijd bevat de game een baaierd aan logigrammen, rebussen, schuifpuzzels en kleine bordspellen.

7 JAAR 5

Layton's Mystery Journey Beeld
Layton's Mystery JourneyBeeld
Meer over