FilmtipsZaterdag 16 en zondag 17 juni

Deze films moet u dit weekend zien

Mingus Dagelet (uiterst links) op de set van Koning van Katoren. De film wordt zondag om 09.00 uur op NPO 3 uitgezonden. Beeld Arie Kievit
Mingus Dagelet (uiterst links) op de set van Koning van Katoren. De film wordt zondag om 09.00 uur op NPO 3 uitgezonden.Beeld Arie Kievit

The Mask

(Chuck Russell, 1994)

Zaterdag, Veronica, 20.00 uur

De ideale film voor bekkentrekker Jim Carrey, waarin ’s mans toch al elastische gezicht nog eens aan amusante speciale effecten wordt onderworpen. Carrey speelt de sullige kantoorbediende Stanley, die een groen masker vindt waarmee zijn saaie leven een radicale wending neemt. Later op de avond nog méér Carrey-kunstjes in het aardige Liar Liar (22.00 uur).

The Disappearance of Eleanor Rigby: Him

(Ned Benson, 2013)

Zaterdag, Canvas, 22.25 uur

Ze wil helemaal opnieuw beginnen. Ze smeekt haar echtgenoot Connor er bijna om, vanuit haar ziekenhuisbed na een zelfmoordpoging. Hij reageert geschokt, maar niet veel later doet ze het toch. Ze verandert haar nummer en laat niet weten waar ze verblijft. Wat is dat voor wreed spelletje dat Eleanor speelt? Ned Benson onderzocht het in een bijzonder tweeluik. Het vorige week uitgezonden The Disappearance of Eleanor Rigby: Her toont dat Eleanor eigenlijk geen andere keuze meer had en volgt haar terwijl zij haar leven weer probeert richting te geven. The Disappearance of Eleanor Rigby: Him volgt Connor, die gedwongen wordt nogmaals na te denken over hun relatie en al het andere dat hij in zijn leven als zekerheid opvatte. Emoties in 3D, schitterend vertolkt door hoofdrolspelers James McAvoy en Jessica Chastain.

The Help

(Tate Taylor, 2011)

Zaterdag, BBC 2, 00.45 uur

Volbloed Hollywood-drama over de rassentegenstellingen in het Mississippi van de jaren zestig, gebaseerd op Kathryn Stocketts bestseller The Help (2009). Fysiek geweld is afwezig, maar de psychische terreur van de blanke huisvrouwen jegens hun zwarte personeel is des te voelbaarder. In de aan de oppervlakte pittoreske dorpsgemeenschap van Jackson, in het zuiden van de VS, gaat het borrelen als schrijfster Skeeter (Emma Stone) de memoires van de dienstmeiden wil gaan optekenen. Langs de geijkte paden voltrekt zich niets minder dan een feelgoodmovie, compleet met een aanzwellend applausmoment. Vooral dankzij het fantastische acteren van de twee zwarte hoofdrolspelers Viola Davis en (Oscar-winnares) Octavia Spencer blijft de film niettemin het kijken waard.

Koning van Katoren

(Ben Sombogaart, 2012)

Zondag, NPO 3, 09.00 uur

Jan Terlouws jeugdroman gold vanwege de fantasievolle achtergrond (op hol geslagen kerkgebouwen, een kolossale vuilnisdraak) lang als onverfilmbaar, maar Sombogaart (Abeltje, Pluk van de Petteflet) durfde het wel aan. Ondanks het kleine budget overtuigen de met de computer gemaakte beelden. Dat geldt minder voor het scenario, maar de frisse hoofdrolspelers Mingus Dagelet en Abbey Hoes maken veel goed.

Ocean’s Twelve

(Steven Soderbergh, 2004)

Zondag, Net 5, 20.00 uur

Ocean’s Twelve is het vervolg op Ocean’s Eleven, een film die op zijn beurt een herinterpretatie was van een hit uit 1960 waarin Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis jr. de hoofdrollen speelden. Voor de hedendaagse equivalent dienden George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon zich aan, op minder prominente plekken aangevuld met onder anderen Elliott Gould en Don Cheadle. Julia Roberts speelde de femme fatale. In Ocean’s Twelve gaat hetzelfde tableau de la troupe, uitgebreid met Catherine Zeta-Jones en de Fransman Vincent Cassel, op rooftocht door Europa. Soderbergh permitteert zich een vrije stijl. Hij mengt wijde shots met uit de hand gedraaide beelden, grossiert in camerastandpunten, gebruikt gretig filters en lenzen, en zoomt in en uit dat het een lieve lust is. Amsterdam komt er als belangrijke locatie goed vanaf.

The Thomas Crown Affair

(John McTiernan, 1999)

Zondag, Net 5, 22.35 uur

Actiefilmer McTiernan (Die Hard, The Hunt for Red October) waagde zich aan de remake van een film waarin eigenlijk niet zo veel gebeurt. Of je moet de klassieke, lang uitgesponnen verleidingsscène rond het schaakbord – in 1968 onvergetelijk vormgegeven door cameraman Haskell Wexler en acteurs Steve McQueen en Faye Dunaway – scharen onder actie. Die rollen worden nu vertolkt door Pierce Brosnan en Rene Russo: Brosnan als de schatrijke zakenman die voor de grap een schilderij rooft uit een museum, Russo als de volhardende verzekeringsagent die hem opjaagt.

Meer over