Deze drie tv-programma's maken dit jaar kans op de Televizier-Ring

De genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring 2017 zijn bekend: Beste Zangers (Avrotros), Expeditie Robinson (RTL 5) en Zondag met Lubach (VPRO) maken kans op de belangrijkste Nederlandse televisieprijs. De drie programma's kregen de afgelopen weken de meeste stemmen van het Nederlandse publiek.

De Televizier-ring 2017. Beeld
De Televizier-ring 2017.Beeld

Expeditie Robinson is het enige programma dat al eens eerder werd genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring. In 2004 werd het goedbekeken survivalprogramma verslagen door de realitysoap De Bauers. En in 2015 moesten presentatoren Nicolette Kluijver en Dennis Weening toezien hoe de prijs naar het programma Syndroom van Johnny de Mol ging.

Het programma Beste Zangers, waarin bekende artiesten elkaars nummers coveren, bestaat al sinds 2009. Presentator Jan Smit kan hiermee zijn tweede ring winnen. Hij won in 2005 al eens met zijn eigen realitysoap Gewoon Jan Smit. De Volendammer legt in verband met zijn nominatie wel de presentatie van de tv-uitzending neer. Smit zou samen met Art Rooijakkers het live uitgezonden Televizier-gala presenteren, maar doet dat nu dus niet: 'Om elke schijn van partijdigheid te voorkomen hebben Avrotros en ik besloten dat Art Rooijakkers de presentatie alleen op zich moet nemen', aldus Smit op Twitter.

Presentator Arjen Lubach kan tweemaal in de prijzen vallen. Zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach, waarmee hij vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf won, is genomineerd voor de Ring en zelf is Lubach genomineerd voor een Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator. In deze laatste categorie behoren ook Wilfred Genee (Voetbal Inside) en Beau van Erven Dorens (The Amsterdam Project, RTL Summer Night) tot de kanshebbers.

Lees verder onder de video

Tijdens het Televizier-gala op 12 oktober in Amsterdam (te zien op NPO 1) wordt bekend welke van de drie programma's de opvolger wordt van Floortje Dessings reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld. Dit jaar is Dessing weer genomineerd, voor de Zilveren Televizier-ster voor beste presentatrice. Zij neemt het daarbij op tegen Eva Jinek en Geraldine Kemper, die in 2015 en 2016 ook al bij de drie populairste presentatrices van Nederland hoorde.

Daarnaast worden prijzen uitgedeeld voor de beste acteur en actrice. Het beste kinderprogramma wordt onderscheiden met de Gouden Stuiver. Genomineerd zijn spelshow Bommetje XXL (Avrotros), EO-programma Hallo, ik heb kanker - waarin vier zieke tieners worden gevolgd - en de 'scripted' realityserie Brugklas.

Voor de cast van Brugklas (Avrotros), waarin de leerlingen van het fictieve Koning Willem Alexander College worden gevolgd, is het de derde nominatie op rij. Vorig jaar ging de prijs naar Pauls puber kookshow. In 2015 werd verloren van Freeks wilde wereld.

Meer over