Deze dansbare elektronische pop moet je zien

Wat staat er veel goeds op Lowlands! We beginnen dus maar meteen met vertellen - om te beginnen over die wonderlijke hoeveelheid soulstemmen + dance uit de laptop die ineens uit de hemel kwam.

Disclosure tijdens hun optreden op het Alive Festival in Oeiras, net buiten Lissabon. Beeld EPA
Disclosure tijdens hun optreden op het Alive Festival in Oeiras, net buiten Lissabon.Beeld EPA

Sombere blikken in de nachtelijke dancetent Bravo bij dreunende techno en boosaardige dubstep? Niet nodig bij de Lowlands-editie van 2016. Het festival, dat al sinds eind jaren negentig zwaar leunt op de elektronische dansmuziek, heeft de radar afgesteld op de lichtvoetigste dancetrend: de dance-met-een-r&b-stemmetje, ook wel te beleven als meezingdance. Je zou er, geheel tegen de tijdgeest in, vrolijk van worden: al die jonge liedschrijvers die hun beste r&b-vocalen plakken aan de bassen, beats en synths uit hun laptop. Ze doen het goed, vooral in het Verenigd Koninkrijk, en ze komen dus met veel: jongens als Jack Garratt, Royce Wood Junior en Kwabs, meisjes als Nao, danceduo's als AlunaGeorge. Ook de eerste Duitser heeft zich gemeld - Roosevelt is de naam - en met The Internet doet ook de VS mee.

Ze staan ineens dus in groepsverband op Lowlands, bijna allemaal met net een eerste plaatje op het cv. De duidende muziekwereld heeft het er moeilijk mee. Waar komen ze ineens vandaan? Had de dance opeens behoefte aan liedjes voor op de dansvloer en zijn de gastvocalisten bij de dance-acts die aan dat genre begonnen, van Daft Punk tot Disclosure, allemaal tegelijk zélf aan het liedschrijven geslagen? Waarom komen ze nu uit de huiskamerstudio gekropen? En hoe noemen we deze dansbare elektronische pop? De genre-namen spatten van de muziek-blogs; 'future pop', 'future r&b', 'electronic soul' en zelfs het spuuglelijke 'synth&B' is al gevallen. Doet het er toe? Natuurlijk niet. Dansschoenen aan, mojito scoren bij de cocktailbar en opgewekt het volgende rijtje afwerken.

Damian 'Junior Gong' Marley

Vaste prik op Lowlands: een reggaeconcertje. Liefst op de vroege zondag in de Bravo. Van alle muziekmakende Bob Marley-nazaten is Damian 'Junior Gong' Marley een van de leukere, vooral omdat Ziggy het de laatste jaren laat afweten met zwakke popplaatjes. De Junior Gong-plaat Welcome to Jamrock uit 2005 is top. Omdat Damian daarop dancehall en reggae mengt met straffe dance en hiphop. Een gesampeld eerbetoon aan zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Jammer dat er nog geen betere plaat van Junior verscheen. Is zijn show op Lowlands mogelijk een aankondiging van meer moois? Zondag, 14/8, 15.00 uur, Bravo.

Jack Garratt

Herkomst: Groot-Brittannië
Eerste plaat: Phase, 2016
Single: Breathe Life
Lowlands: Zaterdag, 18.20 uur, Heineken

Jack Garratt, die volgens de BBC hét popgeluid van 2016 verzorgt, speelt een beetje vals. Heel soms schrijft hij nog een liedje met - we durven het bijna niet te zeggen - een gitaar. Hij begon als popbroekie en een zoveelste Britse singer-songwriter met een akoestische gitaar, maar gaandeweg dook hij de elektronica in. En hoe. Op zijn net verschenen plaat Phase weet Garratt vette dance op te trekken rond behoorlijk gevoelige popballades. In Breathe Life, een van de betere elektronische feelgood-anthems van het jaar, zagen de synthesizers dansvloerplanken uit dik hout. Een geheide meezinger in de Heineken. En het leuke van Jack Garratt live: de man doet alles zelf, als een multitaskendeeenmansband. Lichtelijk adhd en dus een tikje vermoeiend, maar wel vermakelijk.

Jack Garratt. Beeld EPA
Jack Garratt.Beeld EPA

Nao

Herkomst: Groot-Brittannië
Eerste plaat: For All We Know, 2016
Single: Bad Blood
Lowlands: Vrijdag, 14.35 uur, India

Ze zingt met een eng hoog kinderstemmetje, maar dan wel verdomd goed, loepzuiver en strak getimed. Je moet ervan houden. En dat doen we dus. De Britse zangeres Nao schoolde zichzelf in de jazz-zangkunst, maar scoort op haar debuut For All We Know vooral als futuristisch funkwonder. Nao produceert veel van haar liedjes zelf of werkt met jong Brits talent uit haar vriendenkring dat nog nauwelijks naam heeft gemaakt. Wel zo verfrissend. Het nummer Bad Blood is een superaanstekelijk discolied met een aangenaam eigentijds en uitgebeend synthesizergeluid en een funkend refrein. Nao kan live op Lowlands 2016 wel eens een kleine sensatie worden. Niet overslaan, zelfs al heeft u weinig op met vocale helium-esthetiek.

Roosevelt

Herkomst: Duitsland
Eerste plaat: Roosevelt, 2016 (verschijnt 19/8)
Single: Elliot
Lowlands: Vrijdag, 18.00 uur, X-Ray

Met de Europese gedachte in het achterhoofd is het natuurlijk fijn dat we op Lowlands niet alleen naar Londense r&b-dance hoeven te luisteren. Roosevelt komt uit Keulen en is de grote onbekende van het clubje laptopzangers. Zijn eerste plaat verschijnt exact op de dag van zijn optreden in de kleine podiumtent X-Ray en dat zal voor het overgrote deel van het Lowlandspubliek een eerste kennismaking worden. Zijn track Elliot staat al een paar jaar op YouTube en in dat nummer is te horen dat Roosevelt (misschien kan hij die naam in de X-Ray ook even nader verklaren) meer heeft met stonede disco en elastieken dansliedjes à la Hot Chip en Caribou dan met de dwingende dansvloerfunk van bijvoorbeeld Nao. Van de eerste single van zijn aanstaande plaat, getiteld Colours / Moving On, worden we ook niet bepaald chagrijnig.

null Beeld Marc Sethi
Beeld Marc Sethi

AlunaGeorge

Herkomst: Groot-Brittannië
Eerste plaat: Body Music, 2013
Single: You Know You Like It
Lowlands: Vrijdag, 13.30 uur, Bravo

Aluna Francis (zang) en George Reid (productie) gaan al langer mee in de housende r&b en maakten, net als Nao, naam op de platen van Disclosure (zie verderop in dit overzicht). White Noise ¿ een van de eerste en grootste Disclosurehits ¿ werd gezongen door Aluna Francis. Op de eigen debuutplaat Body Music trekt het duo de lijn van dat nummer door, met dansvloerbrekende dancehits als You Know You Like It. Een prima nummer om het futurepoppende r&b-danceprogramma mee af te trappen, op de vroege vrijdag. Binnenkort krijgen we overigens te maken met nieuw werk van AlunaGeorge. De plaat met de wat ouwelijke titel I Remember is er half september. De eerste single van die plaat, I'm In Control, belooft veel goeds; uiteraard krijgen we die ook te horen in de Bravo.

The Internet

Herkomst: Verenigde Staten
Eerste plaat: Purple Naked Ladies, 2011
Single: Dontcha
Lowlands: Zondag, 16.00 uur, India

Geen eenzame huiskamerproducer, maar een feestelijk collectief. Het Amerikaanse gezelschap The Internet komt uit het nog veel grotere hiphopcollectief Odd Future en is in dit overzicht misschien ietwat off topic, maar daarom wel zo interessant. De kern van The Internet wordt gevormd door de zangeres Syd tha Kid en de producer Matt Martians. Op het podium schuift een hele band aan: gezellig. Maar wat vooral veel belooft voor de zondagse India: de meer dan geweldige singles van The Internet, zoals het verslavende Dontcha. Wat een zangeres. En wat een kale maar dominante beat, naast dat kleverige funkgitaartje. Het is duidelijk dat The Internet veel meer dan alleen soul en r&b uit de rijke, zwarte Amerikaanse muziekgeschiedenis trekt. Luister ook naar het gesmeerde en ultrasexy basloopje in het nieuwe nummer Special Affair / Curse. Sweet dreams, Lowlands!

Disclosure

Herkomst: Groot-Brittannië
Eerste plaat: Settle, 2013
Single: White Noise
Lowlands: Zaterdag, 21.45 uur, Alpha

Het soulvolle housefeest op Lowlands is compleet met de headliner Disclosure, die je eigenlijk kunt zien als de aanstichter van al dit fijns. Het Britse producersduo knalde in 2013 de dansvloer op met de debuutplaat Settle, waarop een man als soulzanger Sam Smith opdook in de dancetrack Latch. Met die doorbraakplaat bracht Disclosure uitmuntend gezongen soul, r&b en disco onder bij donker bassende vierkwarts-maten en dansvloerclimaxen en zo zetten de broers Guy en Howard Lawrence dus de trend. Op Lowlands krijgen ze het makkelijk, want ze kunnen flink wat gastvocalisten het podium op trekken. Nao zong met Disclosure het nummer Superego van de nieuwe plaat Caracal, en dat treft: Nao is present in Biddinghuizen. En AlunaGeorge moet natuurlijk worden verplicht naast Disclosure de hit White Noise door de Alpha te blazen. We verwachten niets minder dan een zingend genrefeest bij Disclosure, op de vroege zaterdagnacht.

null Beeld PERSFOTO
Beeld PERSFOTO
Meer over