SatireDe speld

Deze 5 maatregelen moeten verruwing in de Tweede Kamer tegengaan

Om het ruwer wordende gedrag en taalgebruik van Tweede Kamerleden tijdens debatten tegen te gaan, worden nieuwe maatregelen en gebruiken geïntroduceerd. Deze stappen worden gezet om de politesse terug te brengen:

Alleen spreken als je het kussen hebt! Beeld
Alleen spreken als je het kussen hebt!

1. Talking pillow

De interruptiemicrofoon wordt vervangen door een talking pillow. De voorzitter reikt het kussen uit aan het Kamerlid dat het woord wil. Anderen in de zaal mogen dan niet praten. Kamerleden mogen het kussen niet afpakken, ook niet als ze echt heel graag iets willen zeggen. Trappelend van ongeduld een vinger opsteken of de handen verlangend naar het kussen uitsteken mag wel.

2. Vanuit zichzelf spreken

Kamerleden die met elkaar in debat gaan, moeten het voortaan dicht bij zichzelf houden en vanuit zichzelf redeneren. Dus niet: ‘Rot op naar Turkije’, maar: ‘Ik voel een weerzin vanwege uw loyaliteitsprincipes jegens een ander land. Voor mij voelt het alsof het beter zou zijn als u weggaat.’

3. Muntje in de schatkist bij schelden

Politiek is het toneel van samen zijn en gaat om de strijd der ideeën. Scheldpartijen horen op dit toneel niet thuis en dienen actief te worden ontmoedigd. Floept er toch een scheldwoord uit, dan loopt de schuldige even naar de schatkist om er een euromunt in te doen. Als de pot vol is, kan de overheid er een nieuw falend ICT-project voor aanschaffen.

4. Niet lelijks zeggen over elkaars mama’s, papa’s of buitenechtelijke affaires

Het is niet erg als er emotioneel wordt gedebatteerd, maar hoe hoog de gemoederen ook oplopen: over elkaars papa’s, mama’s en buitenechtelijke affaires dienen de Kamerleden het niet te hebben. Dit volgens de twee principes ‘We hebben eerbied voor onze ouders’ en ‘What happens in Meppel, stays in Meppel’.

5. Time-out bij de vlag

Wie zich niet netjes gedraagt, kan een time-out krijgen. In de schaduw van de vlag moet hij of zij nadenken of het gedrag wel in het landsbelang was. Wie dat heeft gedaan, krijgt een knuffel en mag terugkomen.

Meer over