Desalniettemin is absoluut hoogtepunt in Nederlandse kleinkunst

De originele en bitterzoete liedjes van Theo Nijland zijn een absoluut hoogtepunt in de Nederlandse kleinkunst. Nijland schrijft altijd muziek van topkwaliteit, maar heeft zichzelf met Desalniettemin overtroffen.

Theo Nijland. Beeld Ben van Duin
Theo Nijland.Beeld Ben van Duin

Tuinieren is een vorm van fascisme, aliens zien echt het verschil niet tussen een bril van de Etos en Armani en mensen die hun einde voelen naderen, moeten eens ophouden met het beschrijven van hun laatste levensfase. In elk liedje komt Theo Nijland origineel uit de hoek. Hij maakt gehakt van alle onzin, of het nou om uiterlijk vertoon gaat of om het ventileren van meningen waar niemand op zit te wachten. Zo'n levenseindeboek van ijdele bijna-doden zal er dan ook van Theo Nijland niet komen, ook al heeft hij wegens een gescheurde aorta vlak voor de hemelpoort gestaan.

Tijdens zijn revalidatie heeft hij de liedjes voor de cd en het programma Desalniettemin geschreven. Op het podium krijgen we er een paar sterke conférences bij, de meerwaarde van de cd is de fraaie muzikale aankleding. Zelfs nog meer dan in het verleden gaat de pianolijn in de nieuwe liedjes op de autonome toer, en toch blijft het een geweldig harmonieus geheel met de zang. Dankzij het pas verschenen songbook Zoek 't maar uit kan de liefhebber een (lastige) imitatiepoging wagen.

Desalniettemin

Kleinkunst
Door: Theo Nijland.
18/10, De Kleine Komedie, Amsterdam.
Tournee t/m 29/1/17.

Nijland-liedjes zijn altijd van topkwaliteit, met Desalniettemin heeft hij dat niveau nog meer weten op te krikken. Van het bitterzoete Deadline (een dialoog tussen de zieke zanger en de tolerante dood) tot Hou vast! waarin de essentie van het leven zowel kaal als liefdevol wordt bezongen, is Desalniettemin een absoluut hoogtepunt in de Nederlandse kleinkunst.

Nijlands ziekte druppelt in het ene liedje wat nadrukkelijker door dan in het andere, maar het is zeker geen dramatisch gelukkig-ben-ik-er-nogconcert, daarvoor is Nijland godzijdank veel te nuchter. Hier wordt een mens echt gelukkig van.

Meer over