Review

Derks' Spot is niet meer dan vriendelijk, vluchtig vermaak

Aan alles kun je zien dat Pieter Derks een (zacht)aardige man is. Hij zal in interviews nooit hard uithalen, op de flyer tekent hij een snorretje op zijn eigen gezicht en in zijn programma's blijft hij netjes binnen de lijntjes. Je weet zeker dat hij de plantjes van de buren water zal geven als zij een weekje weg zijn, en hij zal nooit rommelen met zijn belastingaangifte.

Cabaretier Pieter Derks in zijn nieuwe show Spot Beeld Bob Bronshoff
Cabaretier Pieter Derks in zijn nieuwe show SpotBeeld Bob Bronshoff

Deze harmonieuze man maakt, zoals hij het zelf noemt, grapjes. Lieflijke speldenprikjes. Dat is een paar programma's goed gegaan, omdat zijn mildheid je wel aan het denken zette. In gedachten kon het publiek verder gaan waar Derks ophield en dat leverde toch nog genoeg spanning op.

Die spanning is in Spot helemaal weg. De huiselijkheid, inclusief een obligaat liedje voor zijn pasgeboren zoon, druipt er aan alle kanten vanaf. De grapjes zijn er nog wel, en die leveren soms een glimlach op. Bijvoorbeeld over de nare arrogantie van verzekeraar Promovendum en de datingsite e-Matching, die zich op hoger opgeleiden richten. Ook zitten er wel wat mooie vleugjes ongemakkelijkheid in de terugkerende gesprekken met een Turkse snackbareigenaar. Maar meer dan wat vriendelijk en vooral vluchtig vermaak is Spot niet.

Spot

Door: Pieter Derks
Regie: Jessica Borst

De Kleine Komedie Amsterdam 17 februari. Tournee tot 18 juni.

Halverwege zegt Derks dat hij geen man wil worden die zijn woede heilig verklaart. Daar heeft hij groot gelijk in, want dat leidt alleen maar tot zinloos gebeuk. Maar met het slotlied, waarin hij zichzelf een man van de witte vlag noemt, degradeert hij zichzelf tot een mak schaap. Als je je zo opstelt, maak je het de nare elementen in de samenleving wel heel erg makkelijk. Een interessante cabaretier moet toch een onruststoker zijn. We gaan niet naar het theater voor een cabaretier die zichzelf in slaap heeft gesust.

Meer over