Derek Walcott trekt zich terug uit verkiezing Oxford-dichter

De Nobelprijswinnaar Derek Walcott heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor een van de meeste prestigieuze posities voor dichters in Groot-Brittannië, de post van ‘Oxford Professor of Poetry’. Een campagne met anonieme lasterbrieven, verstuurd aan zeker tweehonderd academici in Oxford, bracht hem tot zijn besluit, meldde hij dinsdag in de krant Evening Standard.

De universiteit en zijn rivalen hebben geschokt gereageerd. Walcott, van oorsprong uit St. Lucia (Cariben) en in 1992 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur, gold als de grote kanshebber. Zijn voornaamste concurrent was Ruth Padel, die onmiddellijk verklaarde dat zij noch haar campagnevoerende medestanders ook maar iets te maken hebben met de anonieme brieven. De Indiase dichter Arvind Mehrotra is de andere overgebleven kandidaat. De verkiezing is zaterdag. Alle academici van Oxford mogen stemmen.

Een van de anonieme brieven bevatte een fotokopie uit een boek waarin een oud-studente Walcott beschuldigde van een seksueel voorstel tijdens een tentamen in 1982. Haar weigering werd volgens haar beloond met een onvoldoende. Walcott zei nooit te hebben willen reageren op de beschuldiging en dat ook nu niet te willen doen.

De officiële dichter van de universiteit van Oxford is de mooiste erebaan na de ‘Poet Laureate’, vaderlandse dichter, waartoe de dichteres Carol Ann Duffy onlangs, als eerste vrouw, werd geroepen. Eerdere Oxford-dichters waren W.H.Auden en Seamus Heaney.

Walcott (79) zei niet te willen dingen naar een post ‘die mensen die mij steunen in deze rol in verlegenheid brengt, en mijzelf’.

Meer over