nieuwstv-serie

Derde seizoen American Crime Story: door en over Monica Lewinsky

Het derde seizoen van de serie American Crime Story draait om de (mislukte) afzettingsprocedure van Bill Clinton – met een grote nadruk op de affaire tussen de voormalige president van de Verenigde Staten en Monica Lewinsky. Dat liet de Amerikaanse zender FX dinsdag weten. De miniserie wordt in Amerika uitgezonden in de maand voorafgaand aan de presidentverkiezingen in 2020.

Monica Lewinsky (de echte) omhelst president Bill Clinton in 1996 tijdens een liefdadigheidsavond. Beeld Getty Images
Monica Lewinsky (de echte) omhelst president Bill Clinton in 1996 tijdens een liefdadigheidsavond.Beeld Getty Images

Lewinsky, een 22-jarige stagiair in het Witte Huis toen haar affaire met Clinton in 1995 begon, is als producent bij de serie betrokken. Actrice Beanie Feldstein (Lady Bird) speelt Lewinsky. Sarah Paulson (Ocean’s 8) was in het eerste seizoen van American Crime Story te zien als aanklager Marcia Clark. In de derde reeks speelt Paulson Linda Tripp, de vrouw die gesprekken van Lewinsky over haar affaire met de president stiekem opnam. Het is nog niet bekend wie Bill Clinton vertolkt in de serie.

Het idee voor een reeks rondom Clinton en Lewinsky werd in 2018 afgeblazen omdat American Crime Story-bedenker Ryan Murphy de serie niet zonder de instemming van Lewinsky wilde maken. In een op de site van Vanity Fair gepubliceerd statement liet die weten dat haar aanvankelijke aarzeling om mee te werken aan het project omsloeg in enthousiasme vanwege de manier waarop Murphy ‘in al zijn werk een stem geeft aan de gemarginaliseerden in de samenleving’.

In American Crime Story staat elk seizoen een bekende misdaadzaak uit de recente Amerikaanse geschiedenis centraal. De eerste serie draaide om de rechtszaak tegen American Football-speler O. J. Simpson, beschuldigd van moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, gevolgd door een tweede reeks rondom de moord op mode-ontwerper Gianni Versace.

De keuze voor het tijdstip van uitzending van Impeachment: American Crime Story (najaar 2020) kwam zender FX meteen op commentaar te staan. Critici vrezen dat de serie de uitslag van de presidentsverkiezingen zal beïnvloeden. De zender noemt die kritiek ‘hysterisch’.

Deze week werd op NPO2 de laatste aflevering uitgezonden van de zesdelige documentaireserie The Clinton Affair. ‘Het slotstuk van de rehabilitatie van Monica Lewinsky’, zo noemde Loes Reijmer de reeks in haar beschouwing in deze krant.

Meer over