Tv-recensieDenkend aan Holland

Denkend aan Holland borduurt voort op de superieure keuvelchemie tussen Van Duin en Van der Heijden

Haro Kraak Beeld
Haro Kraak

Net voordat André van Duin, Janny van der Heijden en haar hondje Naan in het bootje stappen in de grachten van Giethoorn, zegt Van Duin: ‘Wacht even, voor de Japanners.’ Er vaart een sloepje vol Aziatische toeristen langs, camera’s tegen de ruitjes. ‘Kijk’, wijst Van Duin. ‘Janny van der Heijden. Heel Holland Bakt. Daar stáát ze.’

In het nieuwe Omroep Max-programma Denkend aan Holland tuffen Van Duin en Van der Heijden in een bootje door Nederland. Een groots format zit er verder niet achter. De zomerse show borduurt vooral voort op de superieure keuvelchemie die Van Duin en Van der Heijden al seizoenenlang demonstreren in Heel Holland Bakt.

In de zomer groeit Omroep Max de laatste jaren uit tot een soort monopolist. Op het journaal na kwamen alle programma’s maandag op NPO 1 tussen zeven en elf uur ’s avonds uit de stal van Jan Slagter, het een nog lomer dan het ander. Precies wat de oudere kijkers, bij wie het NPO 1-logo in het ledscherm gebrand staat, kennelijk willen, gezien de hoge cijfers.

In het Holland uit Denkend aan Holland is het leven rustig en gemoedelijk, ademen de lieflijke havendorpjes de ‘sfeer van weleer’, zijn alle mensen wit, schijnt voortdurend de zon, wordt elke spreker en zelfs een standbeeld door André van Duin een ‘leuk mens’ genoemd en zwaait iedereen naar elkaar.

Denkend aan Holland Beeld Omroep MAX
Denkend aan HollandBeeld Omroep MAX

De taakverdeling is al even overzichtelijk: ‘wandelende encyclopedie’ Van der Heijden vertelt over de natuur en de geschiedenis, Van Duin bestuurt de boot (hij heeft er immers zelf ook één, weten we van de Volkskrant Magazine-rubriek Eindelijk Weekend). Soms kibbelen ze wat over stuurboord of bakboord, meer verhit dan dat wordt het niet.

Telkens doen ze alsof ze volstrekt toevallig iemand tegenkomen. Dan lopen ze de Giethoornse kroeg binnen die bekend is uit de Bert Haanstra-film Fanfare: eens kijken of hier een van de lokale acteurs uit die film zit. Verdomd, daar zit-ie. Of ze varen bij een eigenaardige kerktoren die uit het water steekt en dan komt net de boswachter met haar bootje aan die hen er alles over kan vertellen.

Hééél bijzonder, zeggen Van Duin en Van der Heijden dan na zo’n ontmoeting tegen elkaar. De onderliggende boodschap wordt tegen het eind van de eerste aflevering expliciet uitgesproken. Van Duin: ‘Je raakt niet uitgekeken in Holland. Als je dit in het buitenland ziet, zeg je: och wat is dat mooi.’ Van der Heijden: ‘Ja, daar rij je voor naar Frankrijk.’ Van Duin: ‘’t Is gewoon om de hoek.’

Leuke mensen, zonder meer, met een sympathieke boodschap bovendien. Maar je moet wel heel erg van kabbelend gekeuvel óf van het Holland van weleer houden wil je hier de komende weken je zomeravonden aan opgeven. Het zal wel een immense hit worden dus.

Meer over