Delta Kream bevat elf covers, maar The Black Keys spelen die met zo veel gevoel dat je dat al snel vergeet ★★★★☆

null Beeld

De Black Keys leken de laatste jaren een beetje zoekende. Het duo Dan Auerbach (gitaar/zang) en Patrick Carney (drums) heeft enorme successen gekend, maar hun hitalbum El Camino is inmiddels alweer tien jaar oud. En op de twee platen die erop volgden (Turn Blue uit 2014 en Let’s Rock uit 2019) zocht het duo net iets te krampachtig naar gepaste opvolgers voor de radiohits Lonely Boy en Gold on the Ceiling , die El Camino zo populair maakten.

Op hun tiende album in ruim twintig jaar keert het duo terug naar de gemene gitaarblues waarmee ze ooit begonnen. Eigenlijk is Delta Kream een soort vervolg op het mini-album Chulahoma (2006) waarop Auerbach en Carney een ode brachten aan hun grote voorbeelden uit de Mississippi-blues die net als zij platen uitbrachten op het Fat Possum label.

De blues van Junior Kimbrough is opnieuw bron van inspiratie naast de even gemene sound van R.L. Burnside.

Delta Kream bevat elf covers, maar The Black Keys spelen die met zo veel gevoel, dat je al heel snel vergeet dat bijvoorbeeld Crawling Kingsnake eigenlijk een liedje van John Lee Hooker is. Misschien komt het omdat het duo zich laat bijstaan door bassist Eric Deaton en gitarist Kenny Brown, die nog met Kimbrough en Burnside gespeeld hebben. In ieder geval is de sound op dit nieuwe album geweldig goed. Het lijkt wel alsof Auerbach naast je in de kamer staat te spelen, zo hard komt hij de speakers uit. Mooi ook hoe hij de tijd neemt voor zijn broeierige solo’s en voldoende ruimte laat voor Browns elektrische gitaar. Daarnaast zet hij ook nog eens een knap getergd klinkende stem op, die de authenticiteit vergroot. Dit is geen groepje mannen dat even wat blues wil spelen. De blues op dit album, dat in enkele dagen in de eigen Eagle Eye studio in Nashville is opgenomen, komt rechtstreeks uit het hart en is knap geregistreerd.

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

The Black Keys

Delta Kream

Pop

★★★★☆

Nonesuch/Warner

Meer over