In de modeDeftige handschoenen

Deftige handschoenen zijn het helemaal deze winter, óók voor binnen

Doe als Sinterklaas en pep je partypak op met deftige handschoenen, want daarmee mag je gezien worden deze winter. Zowel buitenshuis als binnen.

Vanaf links: Marc Jacobs, Dries Van Noten, Giambattista Valli, Valentino, Saint Laurent, Rodarte Beeld Imaxtree
Vanaf links: Marc Jacobs, Dries Van Noten, Giambattista Valli, Valentino, Saint Laurent, RodarteBeeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

We gaan de handen uit de mouwen steken om ze vervolgens weer snel te hullen in nauwsluitende, ellebooglange handschoenen. Dat is natuurlijk totaal onhandig als je je blote vingers nodig hebt om je smartphone te bedienen, of je handen bij elke kuiszuil moet (of wil) ontsmetten, maar het is wél enorm glamoureus, en totáál winter 2020. Extra opvallend is dat de lange handschoenen niet alleen bij een heleboel vrouwenshows werden getoond, maar ook bij de mannenmodeweek regelmatig voorbijkwamen. Bij Dries Van Noten waren ze knus gebreid, bij Dior Homme van pastelkleurig satijn – wat met een grofwollen trui en een kloeke baret heel fraai bleek te combineren.

Hoe gaan wij het dragen?

Het meest voor de hand liggend is natuurlijk om je ellebooglange handschoenen uit de la te trekken voor een kerstfeest of een opera, al zullen dierenartsen hun XL rubber handschoenen vooral doordeweeks en overdag dragen. De evening glove dankt zijn plek in de modecanon aan Napoleon I, die naar verluidt 260 paar handschoenen had, en zijn vrouw Josephine die ze graag droeg omdat ze haar handen niet mooi vond. Volgens de officiële handschoenenetiquette mogen opera gloves (handschoenen die reiken tot halverwege de biceps) alleen gedragen worden bij mouwloze, liefst strapless avondjurken. Van de huidige modepolitie mogen ze overal bij, ook bij bloezen, jasjes en truien.

Valkuilen vermijden doe je zo

We bewonderen Diana wel maar zíjn haar niet, denk erom. Beeld Anwar Hussein/Getty Images
We bewonderen Diana wel maar zíjn haar niet, denk erom.Beeld Anwar Hussein/Getty Images
Miss Teen USA Danielle Doty. Beeld WireImage
Miss Teen USA Danielle Doty.Beeld WireImage

De lange handschoen was lange tijd een beetje het trutje van de partygarderobe, van hetzelfde twijfelachtige allooi als de boa en de glanspanty want (te) vaak gezien op studentengala’s, prom dances, missverkiezingen en poenige awardfeesten. Die boa’s en glanspanty’s moeten beslist in het verdomhoekje blijven, maar de lange handschoen verdient heus een nieuwe kans. Maar let op: geen synthetische knetterhandschoenen aanschaffen, ze aanhouden in geval van handkus en graag beide gloves in dezelfde kleur dragen. We bewonderen Diana wel maar we zíjn haar niet, denk erom.

Een bekend mens

Neem een voorbeeld aan de witte avondhandschoenen die Audrey Hepburn droeg bij de witte Givenchy-jurk in Sabrina. Beeld Corbis via Getty Images
Neem een voorbeeld aan de witte avondhandschoenen die Audrey Hepburn droeg bij de witte Givenchy-jurk in Sabrina.Beeld Corbis via Getty Images
Audrey Hepburn op de set van Breakfast at Tiffany's. Beeld Corbis via Getty Images
Audrey Hepburn op de set van Breakfast at Tiffany's.Beeld Corbis via Getty Images

Het was een hele afvalrace, om het ultieme icoon te kiezen bij deze trend. Als eerste popte Rita Hayworth op, die in Gilda de beste langehandschoenenstriptease ooit ten beste gaf. Ook Marilyn Monroe was in beeld, dankzij de knalroze satijnen handschoenen die ze droeg toen ze Diamonds are a girl's best friend zong. Maar uiteindelijk won Audrey Hepburn, dankzij de zwarte opera gloves die ze droeg bij Givenchy’s zwarte jurk in Breakfast at Tiffany’s, de witte avondhandschoenen die ze droeg in Funny Face (op de trappen van het Louvre) en bij de witte Givenchy-jurk in Sabrina. Ere wie ere toekomt!

Meer over