Deep Purple rockt soms nog

Vermakelijk is het wel, hartverwarmend zelfs, te zien hoe Deep Purple-zanger Ian Gillan (64) in de Amsterdamse Heineken Music Hall heel relaxed op blote voeten onder jeans over het podium wandelt, als iemand die 's morgens op de camping katerig op zoek is naar het toilet.

Van onze verslaggever Robert van Gijssel

Grappig hoe hij als een Sinterklaasje naar het publiek zwaait, om dan toch maar weer eens aan te zetten tot die kenmerkende gierende hardrockvocalen.

Fijn klinkt zijn gilzingen niet meer, daarvoor moet Gillan te hard persen (de stem gaat soms zelfs richting knijpkoning Brian Johnson van AC/DC), en de hoogste noten laat hij eigenlijk maar helemaal voor wat ze zijn.

Soms rockt het Britse Deep Purple wel, dendert ineens het treintje als bassist Roger Glover en drummer Ian Paice elkaar vinden en voortstuwen rond het Hammondorgelspel van Don Airey, de waardige vervanger van oerorganist Jon Lord.

Highway Star, het eeuwige Deep Purple-openingsnummer, stoomt en piept in zo'n razende Hammond-riff en tegen het eind van de show krijgt de uitverkochte zaal weer een glimp van de oude glorie, in Smoke On The Water. Dan hoort het de rock die alleen Deep Purple kon maken: bonkig en pompend, zuchtend onder de kloppartijen van dat krankzinnige Bachiaanse orgel.

Nietsige nummers

Maar tussen de klassiekers zitten teveel nietsige nummers van recenter datum, zouteloze liedjes van rare platen als The Rapture of The Deep (2005), die het publiek koud laten. Wat willen we horen? Speed King natuurlijk, van Deep Purple In Rock (1970), de geboorte van de metal! Speed King komt niet. Top 2000-kraker Child In Time ook niet, Gillan zou zich met het vocale bereik in dat nummer geen raad weten.

De laatste toegift dan: Black Night, het hardrockfundament uit 1970. Ja, nu voelen we weer even die opwinding. Heel even. Maar de hoogtepunten zijn te spaarzaam, rockbeest Deep Purple loopt aan de riem.

**

Deep Purple, Heineken Music Hall, Amsterdam, 17/11.

Bassist Roger Glover en gitarist Steve Morse van de rockband Deep Purple (EPA) Beeld
Bassist Roger Glover en gitarist Steve Morse van de rockband Deep Purple (EPA)
Meer over