Deel van geld uit legaat Wertheimer voor fotoboek

Een deel van het Wertheimer-legaat voor fotografie zal gebruikt worden voor een standaardwerk over de geschiedenis van de Nederlandse fotografie....

Dat bevestigt het Prins Bernhard Cultuurfonds/Wertheimer Fonds, een door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerd Fonds op Naam. Het Wertheimer-legaat is een erfenis van tien miljoen euro die amateur-fotograaf Hein Wertheimer in 1997 naliet voor de oprichting van een fotomuseum.

'Een wondertje', noemt Flip Bool, hoofd collectie van het Nederlands fotomuseum in Rotterdam, de toekenning van het bedrag. 'Vanwege geldgebrek hadden we er een hard hoofd in dat het boek ooit zou kunnen verschijnen.'

Het boek zal bestaan uit tien thema's - zoals 'Fotografie en de stad', 'De blik op de ander' en 'Grote bouwwerken en het landschap - die elk vanuit verschillende standpunten en door verschillende auteurs zullen worden belicht. Aan de hand daarvan komt de gehele Nederlandse fotografiegeschiedenis aan bod.

Bool is een van de zeven redactieleden van het boek, dat voorlopig de officieuze titel (Geschiedenis van de) Fotografie in Nederland draagt. Het boek is een autonoom en overkoepelend project, wat wil zeggen dat het niet is gelieerd aan één specifieke fotografie-instelling.

De redactie bestaat dan ook uit mensen die in verschillende gebieden van de fotografie werkzaam zijn. Onder hen zijn Mattie Boom ( Rijksprentenkabinet/Rijksmuseum), Frits Gierstberg (Nederlands fotomuseum), Ingeborg Leijerzapf (Rijksuniversiteit Leiden), Adi Martis (Universiteit van Utrecht), Anneke van Veen (Gemeentearchief Amsterdam) en Hripsimé Visser (Stedelijk Museum Amsterdam).

'Hoe kijken we vanuit het heden naar het verleden, waarom vinden we een bepaald type fotografie nu zo interessant? Die vragen proberen we te beantwoorden', zegt Astrid Vorstermans, coördinator en eindredacteur van het boek.

Wanneer het boek, dat rond de 500 pagina's dik zal zijn, verschijnt en door wie het wordt uitgegeven, is nog niet bekend.

Meer over