Decoropslag theatergroepen Discordia en 't Barre Land afgebrand

Symbolischer kan het haast niet: in hetzelfde jaar dat theatergroepen Maatschappij Discordia en 't Barre Land te horen kregen de komende vier jaar geen subsidie meer te ontvangen, is hun inventaris in rook opgegaan.

Famke van Montfoort
De brand in Benningbroek. Beeld Twitter
De brand in Benningbroek.Beeld Twitter

Afgelopen weekend ontstond er een grote brand bij het Noord-Hollandse Benningbroek, in een loods naast de decoropslag van de twee gezelschappen. Daarin lag ook het archief van 't Barre Land opgeslagen. De verzekeringswaarde is enkele tonnen, maar de werkelijke schade is volgens Czeslaw de Wijs van 't Barre Land voornamelijk emotioneel en historisch. Met een inhoud ter grootte van een tennishal was het inventaris, waaronder veel antiek en art deco, belangrijk Nederlands theatererfgoed. De stukken werden de afgelopen dertig jaar verzameld en nog steeds voor nieuwe producties hergebruikt.

'Onze manier van werken, ons handschrift, is hiermee weg', zegt Matthias de Koning van Discordia. Van 't Barre Land zijn alleen de decors van de laatste voorstelling bewaard gebleven. Die zaten in twee vrachtwagens.

Meer over