De zomer van gevaarlijk hoge plateauzolen

Hoe hoog kunnen hakken zijn? Niet hoger dan die waarop de redactrices van de modebladen de afgelopen dagen door Milaan strompelden, zou je zeggen; zelfs zeer ervaren hakkendraagsters moesten geregeld houvast zoeken om niet van hun minstens vijftien centimeter hoge plateauzolen af te vallen....

Milou van Rossum

Simons liet voor zomer 2007 een grafisch en helder beeld zien: korte, vierkante jasjes met smalle broeken, sluike jassen, minirokken met hooggesloten overhemden, rechtvallende jurken met mooie, geplooide details op de rug. Ronduit uitbundig waren de kleuren: feloranje, -roze en -geel, donker- en helblauw, knalgroen, en niet te vergeten: zilver, dat in zo’n beetje iedere Milanese collectie terugkwam. In de vorm van geheel zilverkleurige jassen of jurken, maar ook in sieraden en in de afwerking van tassen, schoenen en ceintuurs. Het al seizoenen regerende goud lijkt de langste tijd te hebben gehad.

Een andere belangrijke trend voor komende zomer: seks. De bedekte, en zeer omstreden ‘moslimmode’ van deze winter is geen blijvertje gebleken, althans niet voor de Italiaanse modehuizen. Lakleer is veelvuldig te zien in de zomercollecties, net als zeer brede riemen en korsetten.

De show van Dolce & Gabbana, afgelopen donderdag, was zelfs één grote meesteressenparade vol leren en gegoten kunststof korsetten, doorschijnende minirokken, hotpants en lakleren mini-jurken, waarvoor overduidelijk was geput uit ontwerpen uit de jaren tachtig van Azzedine Alaïa, Thierry Mugler en Gianni Versace.

Verborgen onder al die sexy parafernalia zaten ook nog wat draagbare stukken: scherp gesneden, verkorte smokingjasjes, wijde bandplooibroeken die aan de enkels strak toeliepen, mantelpakjes die je degelijk zou kunnen noemen als de rokken niet zo kort waren geweest. De show eindigde met een reeks felgekleurde, gebloemde paillettenpakken met tops met zeer wijde mouwen. Dramatische, bijna clowneske creaties die niet zoveel te maken hadden met het voorafgaande, maar dat mocht de pret niet drukken.

Ook Frida Giannini mengde uiteenlopende elementen in haar derde vrouwencollectie voor het jubilerende Gucci dat dit najaar 85 jaar bestaat. Strakke zwarte, jongensachtige broekpakken in jaren zestig stijl en wit met zilveren space-age mini-jurken combineerde ze met romantische korte jurkjes met fladderende capemouwen en rode, paarse en oranje folkloreaccenten. Voor de avond waren er zwierige, lange jurken gemaakt van gedessineerde shawls.

Stuk voor stuk opgewekte en draagbare outfitjes, maar de combinatie van de twee stijlen werkte niet, laat staan dat Giannini met haar show het soort sterke statements maakte waar voorganger Tom Ford zo bedreven in was. Aan de andere kant: voor het succes van het huis is een statement allang niet meer nodig. Onder creatieve leiding van Giannini, die erg goed is in het ontwerpen van accessoires, maakt Gucci meer winst dan ooit.

Milou van Rossum

Meer over