TaalgebruikZin van de week

De zin van de week: ‘Je moet een beetje geluk hebben...’

We staan elke week even stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin. 

‘Je moet een beetje geluk hebben. Ik kreeg die bal en ik denk: nou ik haal hem eruit... en ik... je moet kijken waar-ie terechtkomt, en, eh ja, hij gaat er wonder boven wonderlijk op een eh... sublieme manier in.’

Marco van Basten, op zondag 25 juni 1988 in het Olympiastadion in München

Behalve naar informatie lijkt iedereen ook een beetje op zoek naar een zekere vorm van troost. De tv probeert die te bieden door het volop vertonen van oude fragmenten. Het initiatief van de NPO om, afgelopen zondagmiddag, een uitgebreide samenvatting van het EK voetbal 1988 uit te zenden, inclusief bus- en boottocht, was in dat verband een voor de hand liggende en gouden greep. Het zijn beelden die, hoe vaak ze ook zijn uitgezonden, liefhebbers kippenvel bezorgen – en hun inderdaad de mogelijk bieden zich troostvol in onder te dompelen.

De kers op die taart was een gesprekje met Marco van Basten kort na de finale. Van Basten, de spits die vóór het EK geblesseerd was, pas in de tweede wedstrijd zijn opwachting maakte in de basis en de rest tot geschiedenis maakte. Vooral natuurlijk zijn winnende doelpunt in de finale. Pal na die finale slaagde hij erin, tegen Kees Jansma, ook nog een uitzonderlijke zin uit zijn mond te krijgen. 

Natuurlijk hakkelde hij en natuurlijk was het grammaticaal geen volmaakte zin (hallo, adrenaline), maar op een Cruijffiaanse manier gaf hij een adequate analyse van een historisch moment. Hij is Cruijffiaans in zijn dubbele verhaspeling (‘ik haal hem eruit’ en ‘wonder boven wonderlijk’), hij is Cruijffiaans in zijn vanzelfsprekende onbescheidenheid (‘sublieme manier') en hij is heel erg Van Basten in de overtuiging dat de spits in die fractie van een seconde gewoon de tijd stil kan zetten (‘ik denk’). 

Voor ons stervelingen onvoorstelbaar, voor Cruijff en zijn haat-liefdeleerling de gewoonste zaak van de wereld. Subliem.

Meer over