TaalgebruikZin van de week

De zin van de week: ‘Ik wil mezelf zo goed mogelijk neerzetten, en geen showversie van mezelf’

Jean-Pierre Geelen staat elke week stil bij de mooiste, lelijkste of anderszins opvallendste zin.

Prinses Amalia tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort. Beeld ANP
Prinses Amalia tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort.Beeld ANP

Welke zin?

‘Ik wil mezelf zo goed mogelijk neerzetten, en geen showversie van mezelf.’ Was getekend: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, oudste dochter van koning Willem-Alexander der Nederlanden en koningin Máxima, op 28 april te Amersfoort.

Waarom die zin?

Omdat het ‘interview’ dat zij aan drie tv-journalisten gaf per definitie geen spontaan gesprekje kon zijn. ‘In Amersfoort werd Amalia voorzichtig naar voren geschoven’, berichtte de Volkskrant op gezag van de eigen koningkijker. Alles wat het arme kind (15) zegt, ligt dan op een weegschaaltje. Over elk woord is dus nagedacht, elke letter is ingestudeerd en voorbesproken met de lakeien van de RVD. En dit is wat daaruit kwam.

Wat viel op?

De vroeg-volwassen formuleringen van de puber. ‘Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit echt mijn leven is, maar ik heb het altijd heel leuk’. Vooral het woordje ‘maar’ spreekt hier boekdelen, maar dat terzijde. Het ging om die andere quote. ‘Jezelf neerzetten’, dat klinkt al behoorlijk meta. Het is de taal van de Idols-generatie, van Instagrammers die hun bestaan zien bevestigd aan de hand van het aantal likes, hartjes en emoticons. Dat kun je een 15-jarige niet aanwrijven. Het toont eerder dat de prinses niet in een luchtkasteel leeft, maar met beide benen op de virtuele aarde staat.

Nog meer?

Je hoeft geen republikein te zijn om in de monarchie een poppenkast te zien. De essentie van de monarchie stoelt nu juist op de showversie. Daarom bevat die ene zin zo’n prachtige paradox. Amalia zit op een oerdegelijk gymnasium te ’s Gravenhage. Ongetwijfeld leerde ze daar in de lessen Grieks over de paradox van Epimenides, oftewel die van de Kretenzer die zegt dat alle Kretenzers leugenaars zijn en de vraag wat dat zegt over de betrouwbaarheid van die uitspraak? Amalia die zegt dat ze geen showversie van zichzelf wil neerzetten, roept een soortgelijke paradox op.

Dus wat weten we nu?

Of ze meende het (maar dat kunnen wij onderdanen dus niet weten), óf de showversie van Amalia is er een die alleen maar doet alsof ze geen showversie van zichzelf wil neerzetten. De gymnasiast kent haar klassieken, maar voor simpeler zielen blijft dus de vraag hoe zij zichzelf nu wil neerzetten.

Meer over