De worstelaar

De Worstelaar is een aangrijpende voorstelling met poppen, die balanceert tussen spektakel en poëzie. De makers brengen op uitgekookte wijze de wereld van oude mensen en kinderen bijeen. Afgeserveerd met een finale act, waarin alle bewoners van een bejaardenhuis samen een bizar circusprogramma opvoeren.

Zij die voor kinderen theater maken, putten onvermijdelijk uit de eigen leefwereld en niet zelden uit de eigen kindertijd. Dat leidt soms tot nostalgische beelden (kniekousen en oude radio’s om maar wat te noemen) waarvan je je afvraagt wat kinderen van nu daar mee moeten. De Worstelaar van Theater Gnaffel zit ook vol nostalgie maar de setting – een rommelig bejaardenhuis – is een gouden vondst. De oudjes zijn in een fase van hun leven beland waarin ze een koprol achterover richting hun kindertijd maken. De brute, primaire anarchie die ontstaat als een oude worstelaar het tehuis betreedt, is komisch, wreed en ontroerend tegelijk. En erg goed aan kinderen besteedt.

Aan de basis van deze voorstelling staat een sterk team: Koos Elfering, oude rot in het jeugdtheater, speelt de worstelaar en neemt ook enkele poppen ter hand. Artistiek leider Elout Hol, bespeelt de bewoners – fraaie, robuuste poppen. Regisseur Ted Keijser kan in dit concept zijn liefde voor komedie en circus, en zijn muzikaliteit ruimschoots kwijt.

De voorstelling, geplaatst in een rommelig decor dat verval ademt, is voorzien van een klankbasis van ouderwetse circusmuziek, Arabische deuntjes, zigeunerklanken en klassieke muziek. Een keurig geklede heer stelt zich voor als Sjostakovitsj (de componist), ene Kowalski moet aanvankelijk niets van de worstelaar hebben, die een felle jaloezie losmaakt tussen de bijtgrage mevrouw Langelaar en de romantisch ingestelde Mathilde. Buitengewoon vertederend is de badscène van de worstelaar met de dementerende meneer Kleermaker. Die straalt de ultieme verwondering uit waarmee de meeste karakters de grensverleggende aanwezigheid van de worstelaar beleven. Een ding is duidelijk, de grijze worstelaar en deze oudjes zijn alles behalve dood.

Theater Gnaffel. Regie Ted Keijser. Vanaf 6 jaar. T/m 26 november.

Meer over