RecensieConcert

De wittebroodsweken met het orkest zijn over, orkest en dirigent Lahav Shani weten wat ze aan elkaar hebben (vier sterren)

Lahav Shani. Beeld Hans van der Woerd
Lahav Shani.Beeld Hans van der Woerd

Als de avond begint, is het oorlog. Voor op het podium zingt een bariton ‘tralali tralalei tralalera’, maar de opgewekte tekst van het lied is alleen maar bedoeld om de zanger – een soldaat – moed in te spreken. De dood is niet ver weg: ‘Ich muss marschieren bis in Tod.’ De kleine trom op de achterste rij van het Rotterdams Philharmonisch Orkest roffelt levensecht, de zes liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Gustav Mahler brengen een siddering teweeg.

De bariton is Matthias Goerne, eigenaar van zo ongeveer de rijkste stem van dit moment. Vergeet zijn sjofele pak, vergeet de uitvoeringen waarin hij zijn weelderige stemgeluid belangrijker vond dan de tekst van een lied. Wat je hoort, is versmelting met Mahler, met het argeloze ‘Rheinlegendchen’ en het omineuze ‘Urlicht’. Lahav Shani, chef-dirigent van het orkest, weet goed raad met Mahlers veelheid aan karakteriseringen. Soepel laat hij zijn musici met Goernes stem meekleuren.

Na de pauze gaat hij terug in de tijd met Schuberts Achtste symfonie, ‘De onvoltooide’. De wittebroodsweken met het orkest zijn over, orkest en dirigent weten wat ze aan elkaar hebben. Dat het wel goed zit met hun relatie blijkt uit de minieme, uiterst effectieve gebaren waarmee Shani de orkestleden stuurt. Zijn blik lijkt nors, maar na afloop zijn er, zeer terecht, gemimede complimenten.

Drei Orchesterstücke van Alban Berg is een ander verhaal. Daarvoor moet je én geraffineerd kleuren én de vergane glorie van de overrijpe laatromantiek treffen. Dat laatste is er nog onvoldoende, het eerste is er in overvloed. Met dank aan zijn briljante club musici zoomt Shani in op Bergs glasheldere vorm. En ineens is hij terug bij het begin van de avond. Opnieuw is er een mars, opnieuw klinkt de kleine trom. De noten zijn al van een nieuwe, twintigste eeuw, maar Mahler is nog vlakbij.

Mahler, Schubert, Berg. Matthias Goerne, Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani. 1/2, de Doelen, Rotterdam.

Meer over