Tv-recensieFrank Heinen

De wereld en ik zijn onherkenbaar veranderd. Alleen Menno Bentveld is nog altijd Menno Bentveld

null Beeld

Lang, héél lang geleden keek ik al vrij veel tv, naar programma’s als Herexamen en Jules Unlimited die werden gepresenteerd door een jongeman die Menno Bentveld heette en die altijd oogde als je frisgewassen buurjongen. Inmiddels zijn we een paar decennia verder. De wereld en ik zijn onherkenbaar veranderd. Alleen Menno Bentveld is nog altijd Menno Bentveld. De tijd heeft hem ongemoeid gelaten.

Zondagavond was Bentveld op tv, en zoals altijd leek het weer even alsof de jaren negentig ergens, in een uithoek van het Mediapark, eeuwig doorsudderen. Samen met zijn half zo oude leeftijdgenoot Jurre Geluk presenteerde Bentveld een ietwat desperaat ogende poging van BNNVARA en NPO3 om natuur, milieu en duurzaamheid de wereld van jongeren binnen te slepen. Het programma heette Survival of the Fit-Test. Er waren vragen, er waren antwoorden, er waren filmpjes, er was een uitslag die niemand wat kon schelen; kortom, alles wat je verwacht bij een eenmalig NPO-programma dat eindigt op het woord ‘test’.

Menno Bentveld presenteert Survival of the Fit-Test.  Beeld
Menno Bentveld presenteert Survival of the Fit-Test.

De Bekende Nederlanders die de vragen kregen voorgeschoteld leken het resultaat van een boeiende mengeling van redactionele ijver en totale willekeur. Zo was boer Ayoub van de partij, die een tijdje geleden viral ging als knuffelboer en die zijn koeien ‘vriendinnen’ noemt, evenals rapper Sjaak, die ‘in een dorp’ woont, maar ook acteur Martijn Fischer (die graag fietst in het bos) en vlogger Vonneke Bonneke, eigenaar van meerdere kamerplanten. Rapper Donnie, de Lionel Messi van de inhoudelijk magere panelshow, was er ook. Hij was vooral geïnteresseerd in ‘gedroogde planten’. ‘Als je begrijpt wat ik bedoel.’

De quiz liep uiteen van vragen over de narcis (‘Narcis? Narcis? Narcist!’) tot weetjes als dat op Texel broedende meeuwen voor hun lunch op en neer vliegen naar Amsterdam. Terwijl de kandidaten er tussendoor giechelden als een verveeld trosje pubers op excursie in een volmolen of een turfstekersmuseum, worstelden presentatoren Geluk en Bentveld zich ijzerenheinig-professioneel door de 25 meerkeuzevragen heen. De gesprekjes tussen presentatoren en kandidaten waren beperkt, zowel in aantal als in gewicht.

Bentveld: ‘Hoe leg je contact met een koe?’

Ayoub: ‘Gewoon erheen lopen, man.’

Het is verbijsterend hoe gauw in dit soort programma’s ook onder volwassenen een dynamiek ontstaat die ik me nog levendig herinner van schoolklassen die een nieuwe docent testen op zijn stressbestendigheid. Bij het proeven van pissebedden – mogelijk alternatief voor de massale, klimaatverwoestende vleesconsumptie – werd het officieel een zootje. Vonneke Bonneke kokhalsde, Sjaak lag languit in zijn stoel te gieren en Donnie keek voortdurend achterom, als de druktemaker die tegen zijn zin vooraan is gezet.

Dieuwertje Blok, net als de presentator eeuwig jeugdig, won de test.

Zouden er veel jongeren hebben gekeken? En zo ja: zouden ze tussen alle giechels door iets nieuws over natuur en duurzaamheid hebben gehoord? Eén ding moeten ze in elk geval onthouden: de fitste die altijd iedere test overleeft, is Menno Bentveld.

Meer over