De week in boekenStripboek

De week in boeken: congreslid blijkt saaie Superwoman in eigen strip

Al binnen een jaar na haar aantreden werd het leven van Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez verstript.

Alexandria Ocasio-Cortez stripverhaal. Beeld
Alexandria Ocasio-Cortez stripverhaal.Beeld

Wie bovenmenselijke prestaties verwacht van Alexandria Ocasio-Cortez kan nu terecht in de stripwinkel. Het politieke talent uit The Bronx, dat vorig jaar als onervaren buitenstaander tamelijk onverwacht een plek in het Congres bemachtigde, en daar als jongste volksvertegenwoordiger (29) met scherpe vragen, bijdehante tweets en swingende danspasjes de Republikeinen uitdaagt, is voor flink wat Democraten Amerika’s hoop in bange dagen. Sinds vorige week is een stripblad gewijd aan deze Dea Ex Machina. ‘AOC’ speelt daarin ­de rol van ­superheld.

Dat is opmerkelijk. Want hoewel Amerika een rijke traditie kent in het verstrippen van politici ­(Ronald Reagan kreeg een eigen stripboek; net als Barack Obama en Donald Trump natuurlijk; en ook het (politieke) wel en wee van John McCain, Sarah Palin, Hillary Clinton en Condoleezza Rice verscheen als strip), kwam het (waarschijnlijk) niet eerder voor dat een parlementslid het al binnen een jaar na haar aantreden schopte tot stripfiguur. Laat staan tot concurrent van Superwoman.

Nu bezit AOC ook wel alle kenmerken van een superheld: ze groeide op in een volkse buurt, werkte als barvrouw, ze neemt het op voor de zwakkeren, en tegen de gevestigde politieke orde en het grote geld. ­Appeltje-eitje voor stripboekmakers.

Toch valt dat nog vies tegen als je Alexandria Ocasio-Cortez and the Freshman Force leest, uitgegeven door Josh Blaylock (de man die G.I. Joe in stripvorm nieuw leven inblies), bijgestaan door een dozijn andere striptekenaars. AOC blijkt bij hen vooral heel veel stripclichés op te roepen. En heel weinig humor.

We zien AOC vechten in boksring (tegen Big Pharma, Big Oil en de NRA) – en winnen. We zien AOC strijden in een gevechtsvliegtuig (tegen de Republikeinse senator Mitch McConnell) – en winnen. We zien AOC in een dans-battle (tegen onder meer vicepresident Mike Pence) – en ­gaaaaap. De enige keer dat er wat te lachen valt is wanneer je het hoofd van Mitch McConnell moet zoeken op een pagina met tweehonderd schildpaddenkoppen. Wat nog best een opgave blijkt.

Wat deze striptekenaars over het hoofd hebben gezien, is wat makers van moderne superheldenfilms allang weten: dat dualisme een superheld aantrekkelijk maakt. Dat Spiderman leuker wordt als hij allesbehalve stoer blijkt (Spiderman: Homecoming), of dat Avengers leuker wordt wanneer de angsten van de superhelden worden onthuld.

Als stripfiguur is AOC veel minder fris dan de meest recente supermannen. Best knap nog: van AOC een superheld maken die oubollig en voorspelbaar is.

Meer over