RecensieKing Gizzard & The lizard wizard

De vraag of King Gizzard & The Lizard Wizard serieus zijn of een parodie opvoeren, is al snel niet meer relevant ★★★★☆

De jongens hebben de platenkast van hun ouders omgegooid en hebben alle genres bestudeerd. Iedere seconde is vermakelijk.

King Gizzard & The Lizard Wizard in TivoliVredenburg in Utrecht.  Beeld Ben Houdijk
King Gizzard & The Lizard Wizard in TivoliVredenburg in Utrecht.Beeld Ben Houdijk

Het Australische King Gizzard & The Lizard Queen maakte sinds 2012 vijftien albums met allemaal een andere sound of stijl. Garagerock, boogie, glam, psychedelia, progrock werden al onder handen genomen. Op hun onlangs verschenen Infest The Rats’ Nest nemen ze metal onder handen. Erg veel weten ze niet aan de genres toe te voegen, behalve misschien een flinke dosis relativering en zelfspot.

Datzelfde geldt voor hun buitengewoon vermakelijke concerten, zoals deze week in het Utrechtse TivoliVredenburg, dat met gemak twee avonden uitverkocht was. Iedere avond spelen ze een totaal andere setlist, in Utrecht moeten de metalheads tot het einde wachten op twee liedjes. King Gizzard & The Lizard Wizard begint met drie nummers van een van Flying Microtonal Banana, een van hun 5 (!) platen uit 2017.

En daar gaan meer dan tweeduizend kelen: ‘Rattlesnake’ en nog een keer. Eigenlijk kan de avond dan al niet meer stuk. De twee drummers ratelen er op los. De zang wordt gedeeld door toetsenist Ambrose Kenny-Smith (ook erg goed op de mondharmonica) en gitarist Stu Mackenzie. Hoge gilletjes, even ‘grunten’ dan weer even in een oudemannenbluesmodus. Iedere seconde is vermakelijk. De vraag hoe serieus de intenties van de band zijn en of we niet gewoon te maken hebben met een ijzersterke parodie, is na een paar nummers al niet relevant meer. De jongens van King Gizzard & The Lizard Wizard hebben de platenkast van hun ouders omgegooid en zijn alles van Canned Heat via King Crimson tot Metallica gaan bestuderen. Progrock en metal voor stoere mannen, nagespeeld door een schoolbandje. Hartstikke leuk, vaak steengoed en altijd goed voor een grote grijns: hup ratelslang.

King Gizzard & The Lizard Wizard

★★★★☆

6/10, TivoliVredenburg, Utrecht

Meer over