Review

De voorstelling mist wel een motor

Hoe speels en vindingrijk jonge mensen ook aan het denken worden gezet, de voorstelling mist wel een motor. Alles halen ze uit kast en kist - hier spreekt de creatieve geest van Rieks Swarte.

Annette Embrechts
Een scène uit Het begin van alles. Beeld Sanne Peper
Een scène uit Het begin van alles.Beeld Sanne Peper

Je kunt er eeuwig over blijven filosoferen: wat is het begin van alles? Hoe is de wereld ontstaan, hoe komen de mensen hier, de bossen, giraffen, muizen, manen en sterren? Wie was er eerst? Of wat? De oerknal? Adam en Eva? Coyote de wijze (bij de Indianen) of P'an Koe (bij de Chinezen)? Het begin van alles is net zo onmetelijk als het universum aan scheppingsverhalen. De Toneelmakerij probeert jonge kinderen hierover aan het denken te zetten. Niet door in Het begin van alles (5+) scheppingsverhalen te verbeelden of te bekvechten over evolutie of zondeval.

Heerlijk aardse types

Schrijver Tjeerd Bischoff bedacht met regisseur Liesbeth Coltof een raamwerk met twee verhuizers, de oude Ron en de jonge Sjon, die tussen gedropte kisten wachten op een handtekening op de pakbon. Tjebbo Gerritsma (Sjon) en Roel Adam (Ron) maken daar heerlijk aardse types van. Ze spreken het publiek direct aan: 'Jullie wachten zeker ook?' Dan duikt een meisje op (Laurien Riha) dat verwarring sticht en de verhuizers aan het verzinnen zet, over God, maan, mens en dier (gehusseld uit allerlei culturen).

Alles halen ze uit kast en kist: een vilten paardendeken wordt olifant, een handschoen raaf. Hier spreekt de creatieve geest van Rieks Swarte, die in zijn vormgeving nog meer dan anders het plakband zichtbaar laat: scheppen is tenslotte iets maken uit rommel. Maar hoe speels en vindingrijk ook, de voorstelling mist wel een motor en is wat te langgerekt. De acteurs moeten zelf het verhaal voortdurend verder helpen, dat doen ze gretig en geestig. Maar wie bij niets begint, kan alle kanten op. Een goddelijke ingreep zal Het begin van alles goed doen.

Het begin van alles. Door De Toneelmakerij. Gezien: 28/2, De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 29/4. Speellijst.

undefined

Meer over