De Volkskrant wint Hersenstichting Mediaprijs

Pay-Uun Hiu, verslaggeefster van Hart en Ziel van de Volkskrant, heeft de Hersenstichting Mediaprijs 2009 gewonnen.

Ze ontvangt de prijs voor het artikel 'Alle klokken zeggen tiktak', over de eerste tekenen van dementie. Het artikel verscheen in de speciale dementie-special Verstoorde wereld van het katern Hart en Ziel, van 11 oktober 2008.

Hersenen

De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, en gaat naar die verslaggever die er in zijn publicatie het best in slaagt om 'op zorgvuldige en tegelijkertijd originele wijze lezers te interesseren voor onderwerpen betreffende de (menselijke) hersenen, hersenaandoeningen en hersenonderzoek. Het vergroten van het begrip voor mensen met een (neurologische of psychiatrische) hersenaandoening is daarbij een belangrijk criterium'.

De jury over het artikel van Pay-Uun Hiu: 'Het artikel opent een deur. Als leek weet je niet hoe de hersenen werken. Het artikel geeft je aan de hand van de klok – een voor gezonde mensen heel dagelijks vanzelfsprekend fenomeen – een heldere inkijk in de hersenen van een dementiepatiënt. Het artikel is origineel, wetenschappelijk interessant en tegelijkertijd heel leesbaar en toegankelijk. Het geeft inzicht in de complexiteit van de hersenen en in de complexiteit van het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de hersenen. Het draagt aldus bij aan begrip voor de dementiepatiënt.'

Zombie

Op de tweede plaats kwam de inzending van Anne Pek Eerst was ik een zombie, nu ben ik het monster van Frankenstein, gepubliceerd in Psychologie Magazine van maart 2008. Pek beschrijft vanuit een heel persoonlijk en betrokken standpunt het lot van de vooraanstaande socioloog Helmut Dubiel die op zijn 46ste hoorde dat hij de ziekte van Parkinson had. Op plaats nummer 3 eindigde een artikel van Saskia Buitelaar, gepubliceerd in het Leidsch Dagblad op 23 februari 2008. Haar verhaal gaat over de zogenaamde Katwijkse ziekte. Deze ziekte is een zeldzame, erfelijke hersenaandoening die ruim driehonderd jaar geleden is ontstaan door een spontane genetische afwijking.

De jury bestond uit Bert Mulder, lector Informatie Technologie en Samenleving aan de Haagse Hogeschool, Annemarie van Gaal, investeerder en media-ondernemer, en neuroloog Theo van Woerkom.

De prijs werd donderdag uitgereikt in Utrecht.

Klokken (HartenZiel) Beeld
Klokken (HartenZiel)
Meer over