Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 9 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Bridge to Terabithia

NPO 3, 15.30 uur

AnnaSophia Robb en Josh Hutcherson in ‘Bridge to Terabithia’. Beeld
AnnaSophia Robb en Josh Hutcherson in ‘Bridge to Terabithia’.

(Fantasy, Gabor Csupo, 2007) Twee einzelgängers, Jesse (Josh Hutcherson) en buurmeisje Leslie AnnaSophia Robb), beiden 12, sluiten vriendschap en dagdromen in het bos achter hun huis een fantasiewereld bij elkaar: een compleet koninkrijk vol trollen, elfjes en vriendelijke reuzen. Een onverwachte gebeurtenis veroorzaakt een scherp contrast tussen fantasie en realiteit. Mooie jeugdfilm én een sterke ode aan de kracht van de verbeelding, met een excellente cast: dankzij de chemie tussen Jesse en Leslie ervaar je ook als volwassen kijker weer wat het betekent kind te zijn. En voor een op tieners gerichte fantasy is deze verfilming van Katherine Patersons roman behoorlijk eerlijk over de dood, verlies en rouw.

Inside Out

BBC 1, 16.05 uur

(Animatie, Pete Docter en Ronnie del Carmen, 2015) Wat gaat er om in het brein van een meisje van 11? Die vraag ligt aan de basis van het Pixar-meesterwerk Inside Out. Daarin verhuist de puberende, mokkende Riley met haar ouders naar San Francisco, terwijl er in haar hoofd vijf gepersonifieerde emoties regeren. Vanuit hun controlekamer voorzien de figuurtjes Blijdschap, Woede, Walging, Angst en Verdriet elke prikkel van buiten van de juiste reactie. Wanneer Blijdschap en Verdriet per ongeluk zoekraken, duikt de film in een landschap dat zich beweegt tussen wetenschap, fantasie en paddenstoelentrip.

Beeld uit ‘Inside Out’. Beeld
Beeld uit ‘Inside Out’.

Catch Me if You Can

BBC 2, 17.45 uur

(Misdaad, Steven Spielberg, 2002) In zijn tot dusver enige samenwerking met Spielberg speelt Leonardo DiCaprio een oplichter die iedereen inpakt met zijn ontwapenende smoel. Catch Me If You Can is de verfilming van de autobiografie van Frank W. Abagnale, die zich, voordat hij in 1969 op zijn 21ste werd gearresteerd, voordeed als piloot, advocaat en arts, en voor meer dan 2,5 miljoen dollar aan vervalste cheques inde. Dat Spielberg soms een loopje neemt met de feiten, vond de echte Abagnale prima; de film houdt zich volgens hem voor 80 procent aan de waarheid.

Leonardo DiCaprio in Catch me if you can. Beeld
Leonardo DiCaprio in Catch me if you can.

Thuisfront

NPO 3, 20.20 uur

In het hoofd van een veteraan is het vaak nog oorlog. In de miniserie Thuisfront van op NPO 3 worstelt een groep militairen na terugkeer uit Afghanistan met de heftige gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden. Een bijeenkomst rijt oude wonden weer open. Hoe zorgen de veteranen dat ze de erkenning krijgen die ze verdienen? Sommigen zijn bereid hierin verder te gaan dan anderen. Het vierdelige Thuisfront, met onder anderen Bram Suijker (de jonge Anthony Fokker in Vliegende Hollanders) en Lykele Muus (Bart uit Dertigers), is geregisseerd door Tim Oliehoek (Stanley H.) en werd geïnspireerd door ware gebeurtenissen.

Mari staat op

NPO 2, 20.25 uur

Filmmaker Mari Sanders gaat door het leven in een rolstoel. Twee jaar nadat hij voor zijn Rolstoel roadmovie door Europa trok, maakt hij in Mari staat op een reis door eigen land. In vier afleveringen laat Sanders zien hoe het is om in Nederland te leven met een beperking. Hij begint zijn serie vanavond met de vraag of hij ooit weer zal lopen, en bezoekt artsen en alternatief genezers in de hoop op een antwoord. Komende weken verkent Sanders onder meer de integratie van mensen met en zonder handicap, en het taboe op handicap en seksualiteit.

The Pursuit of Love

BBC 1, 22.00 uur

In de miniserie The Pursuit of Love kunnen Linda Radlett (Lily James) en haar nicht Fanny Logan (Emily Beecham) niet wachten tot ze volwassen zijn. Ze zijn beste vriendinnen, maar willen heel verschillende dingen in het leven. Linda snakt naar avontuur, terwijl Fanny meer op zoek is naar een veilig en stabiel bestaan. Als Tony Kroesig (Freddie Fox) in hun leven komt, groeien Linda en Fanny uit elkaar. Emily Mortimer bewerkte de literatuurklassieker van Nancy Mitford tot een scenario dat ze zelf verfilmde. Daarnaast is ze te zien als Fanny’s moeder.

Op weg naar Het Lagerhuis

NPO 2, 22.05 uur

Na de voorronden van de afgelopen weken betreden de drie beste jonge debatdeelnemers van Nederland vanavond de arena in de finale van Op weg naar Het Lagerhuis. Presentator Amber Kortzorg verwelkomt Anna Jebose, Eliza van Wijnen en Maddy Kessels – alle drie 17 jaar oud – die in een persoonlijke speech uiteenzetten wat hen bezighoudt: racisme, falende jeugdzorg en de gevolgen van corona voor jongeren. Een jury bestaande uit PvdA-leider Lilianne Ploumen, schrijver en tv-maker Özcan Akyol en advocaat Natacha Harlequin kiest de beste speech en debater.

Meer over