Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 9 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Sean Connery en Nicolas Cage in The Rock van Michael Bay. Beeld
Sean Connery en Nicolas Cage in The Rock van Michael Bay.

The Rock

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Michael Bay, 1996) Smakelijk actievehikel, zeker als je weet dat tijdens de opnamen de betrokkenen voor de camera de boel nooit al te serieus namen. Des te leuker wordt het als je dat zelf ook niet doet. Een geflipte generaal (Ed Harris) vindt dat Amerika te weinig heeft gedaan voor zijn oorlogsveteranen en dreigt daarom San Francisco te bestoken met zenuwgas. Hij verschanst zich met zijn huurlingen en gijzelaars in het gevangeniscomplex van Alcatraz, niet wetende dat er twee mannen achter hem aan zitten: FBI-biochemicus Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) en crimineel John Patrick Mason (Sean Connery), die zelf uit Alcatraz ontsnapte en weet hoe je daar via ondergrondse tunnels binnenkomt.

The Sum of All Fears

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Phil Alden Robinson, 2002) Wanneer CIA-analist Jack Ryan (Ben Affleck) betrokken raakt bij een dreigende atoomoorlog tussen de VS en Rusland, wordt hem door zijn meerderen steeds weer ingepeperd dat hij geen enkel geheim voor hen heeft. Dat hij met een verpleegkundige samen is, in welk ziekenhuis ze werkt en wanneer ze zich met elkaar hebben verloofd: de geheime dienst, Amerikaans of Russisch, weet het allemaal. Ryan kijkt er zelf steeds olijk verbaasd en bewonderend bij. Een alleszins vermakelijke, maar soms ook tamelijk maffe spionagethriller, deze vierde Jack Ryanfilm.

Morgan Freeman en Ben Affleck in The Sum of All Fears van Phil Alden Robinson. Beeld
Morgan Freeman en Ben Affleck in The Sum of All Fears van Phil Alden Robinson.

De tranen van Tito

NPO 2, 20.20 uur

Na het uiteenvallen van Joegoslavië liep de spanning tussen de etnische groeperingen in Kosovo hoog op. De Albanese meerderheid voelde zich onderdrukt, en toen het Kosovaarse Bevrijdingsleger UÇK de wapens oppakte, opende Servië een groot offensief. In De tranen van Tito reist traumapsycholoog Iva Bicanic door voormalig Joegoslavië. Deze week is ze in Kosovo, om te zien hoe de strijdende partijen uit de oorlog inmiddels met elkaar omgaan. In Kosovo gaat dat erg moeizaam: op de dorpsschool krijgen de Servische kinderen ’s ochtends les en de Albanese ’s middags.

Metropolis

NPO 2, 21.07 uur

Omdat de publieke omroepen ruimte moeten maken voor de aspirant-omroepen die dit jaar gaan uitzenden, dreigde het VPRO-programma Metropolis na veertien jaar te sneuvelen. Gelukkig werd er een plekje gevonden bij omroep Human. De formule blijft ongewijzigd: videojournalisten van over de hele wereld doen verslag over een thema. Vandaag laten ze zien hoe de bibliotheek overal een andere vorm heeft. In de favela’s van Brazilië zijn minibibliotheken, in Pakistan werd een wapenwinkel omgebouwd tot bieb en in Indonesië gaat een biebpaard van dorp tot dorp.

The Painter and the Thief

Canvas, 22.00 uur

Als twee van haar werken worden gestolen uit een Noorse galerie, gaat de Tsjechische schilder Barbora Kysilkova op zoek naar de dader. Via beelden van de bewakingscamera komt ze op het spoor van de drugsverslaafde dief Karl-Bertil Nordland, met wie ze contact zoekt. Ze vraagt hem te poseren voor een portret, raakt met hem bevriend en zorgt zelfs voor hem wanneer hij gewond raakt bij een auto-ongeluk. Met The Painter and the Thief maakte de Noorse regisseur Benjamin Ree een mooi psychologisch dubbelportret van een onwaarschijnlijk duo.

Pointer

NPO 2, 22.09 uur

Al vanaf de basisschoolleeftijd krijgen kinderen te maken met anti-pestcursussen en protocollen die pesten op het schoolplein en in het klaslokaal moeten voorkomen. Voor wat er online allemaal gebeurt, hebben scholen en ouders echter veel minder oog. Pointer belicht vanavond het probleem van ‘exposing’ en ‘online shaming’, de ongewenste verspreiding van (naakt)beelden op sociale media. Het magazine schetst de omvang van het probleem na onderzoek in chatgroepen op Telegram en vraagt zich af waarom scholen jongeren niet beter voorlichten over de risico’s.

The Sisters Brothers

BBC 2, 23.00 uur

(Western, Jacques Audiard, 2018) In iedere andere western zouden de lompe en gewelddadige broers Charlie en Eli Sisters (Joaquin Phoenix en John C. Reilly) doorgaan voor de slechteriken, maar The Sisters Brothers verlangt dat het publiek meeleeft met twee getikte huurmoordenaars. Dat werkt opvallend goed. En deze zwartkomische, grillige western zet wel meer zaken met succes op zijn kop. De volledige cast speelt voortreffelijk (wijlen Rutger Hauer in een van zijn laatste films, als mysterieuze opdrachtgever van de broers) en de band tussen de twee broers is overtuigend.

Joaquin Phoenix in The Sisters Brothers van Jacques Audiard. Beeld
Joaquin Phoenix in The Sisters Brothers van Jacques Audiard.
Meer over