FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 8 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Micaela Ramazzotti en Valeria Bruni Tedeschi in La pazza gioia van Paolo Virzì. Beeld .
Micaela Ramazzotti en Valeria Bruni Tedeschi in La pazza gioia van Paolo Virzì.Beeld .

Wild op de Veluwe
NPO 1, 20.20 uur

In de natuurfilm WILD volgde Luc Enting enkele dierenfamilies op de Veluwe. De serie Wild op de Veluwe werkt die verhalen verder uit. Als de bevroren Veluwe langzaam ontdooit, laten de hoofdrolspelers zich voorzichtig zien. In het voorjaar krijgen de vossen en everzwijnen hun jongen en verliezen de edelherten hun gewei. De komende periode staat in het teken van het grootbrengen van het nageslacht en het vinden van partners. Voor dit project bracht Enting jaren door op de Veluwe, waar hij mocht filmen op plekken die gewoonlijk niet toegankelijk zijn.

Zomergasten
NPO 2, 20.25 uur

Sevda Alizadeh, beter bekend als zangeres Sevdaliza, heeft zware jaren achter de rug. De zomergast van vanavond bracht in 2017 haar debuutalbum uit en bouwde met tachtig optredens per jaar aan een internationale fanbase. De roem kwam onverwacht en was overweldigend, wat resulteerde in een burn-out. De lockdownperiode bracht Sevdaliza nieuwe inzichten, die ze vanavond deelt met Janine Abbring. Een goed gesprek vergelijkt ze met improvisatie. ‘Als wij elkaar kunnen vinden op dezelfde frequentie, dan zijn de mogelijkheden eindeloos’, aldus de zangeres.

Une enfance

TV 5, 21.00 uur

(Drama, Philippe Claudel, 2015) De 12-jarige Jimmy is een zelfstandig type. Hij moet wel: moeder is verslaafd, stiefvader een griezel. De veelbekroonde schrijver en filmmaker Philippe Claudel (Avant l’hiver, Il y a longtemps que je t’aime) laat in zijn vierde speelfilm literaire kunstgrepen achterwege. De vorm van Une enfance is vrij, de realistische stijl overtuigt. De plaats waar Claudel opgroeide, Dombasle-sur-Meurthe, speelt een belangrijke rol; de regisseur toont zowel het prachtige als het lelijke gezicht van het industriestadje, zoals hij ook de beste en zwartste kanten van Jimmy’s jeugd laat zien.

Alexi Mathieu in Une enfance van Philippe Claudel Beeld .
Alexi Mathieu in Une enfance van Philippe ClaudelBeeld .

Marathon: The Patriots Day Bombing
Canvas, 21.50 uur

Op 15 april 2013 gingen er twee bommen af bij de finishlijn van de Boston Marathon. In samenwerking met The Boston Globe, die een Pulitzer won voor de verslaggeving van de aanslag, maakte tv-kanaal HBO een documentaire over de schokkende terreurdaad waarbij drie doden en honderden gewonden vielen. De film toont indrukwekkende beelden van de explosie en de nasleep, de jacht op de radicale moslims achter de aanslag en het moeizame proces van verwerking en herstel. Een zestal zwaargewonde slachtoffers wordt in de film gedurende drie jaar gevolgd.

The Martian

Veronica, 22.05 uur

(Sciencefiction, Ridley Scott, 2015) We zijn nog geen minuut op Mars of de allesvernietigende storm steekt op die het astronautenteam dwingt tot plotse evacuatie. Op één man na. Maar zodra Houston doorheeft dat de achterblijver (Matt Damon) nog leeft, weet die dat hij zal sterven voordat er een reddingsvlucht in de buurt zal zijn. Gelukkig beschikt de astronaut over een Amerikaanse can do-mentaliteit én is hij botanicus. Dus begint hij een moestuin met behulp van raketbrandstof, condens, fecaliën en wat aardappels, in een weinig beklemmende, maar wel spannende en humoristische rampenfilm.

Matt Damon in The Martian van Ridley Scott Beeld .
Matt Damon in The Martian van Ridley ScottBeeld .

Pose
BBC 2, 23.00 uur

In de jaren tachtig ontstond in Amerikaanse steden een unieke subcultuur van gays en transgenders: de ballroom community. In speciale clubs kwamen jongeren bijeen om deel te nemen aan dans- en kledingcompetities. De serie Pose volgt Blanca (Mj Rodriguez), die een eigen club begint nadat ze hoort dat ze hiv-positief is. In het derde en laatste seizoen, dat vanavond begint op de BBC, moet de ballroomscene kiezen tussen zijn idealen en het grote geld. De serie werd bedacht door Ryan Murphy en Brad Falchuck, bekend van Glee en American Horror Story.

La pazza gioia

NPO 2, 23.30 uur

(Komedie, Paolo Virzì, 2016) In de keuzefilm van zomergast Sevdaliza gaat de labiele Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) vanuit haar woongroep op pad met Donatella (Micaela Ramazzotti), een fragiele, beschadigde vrouw die zich de bemoeienis van Beatrice laat aanleunen. La pazza gioia is een lichtvoetig drama dat opmerkelijk losjes met psychische ellende omspringt. Dat kijkt lekker weg, maar het wringt ook. Beide hoofdrolspeelsters weten desondanks uitstekend raad met de emotionele hoogte- en dieptepunten van hun personages. Ramazzotti, echtgenote van regisseur en scenarioschrijver Paolo Virzì, speelt mooi ingetogen, maar de echte ster van de film is Bruni Tedeschi, die zich volop kan uitleven als de manische, egocentrische, gekmakend charmante Beatrice.

Meer over