TipsZondag

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 7 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Peter Capaldi en James Gandolfini in In the Loop van Armando Iannucci. Beeld
Peter Capaldi en James Gandolfini in In the Loop van Armando Iannucci.

Antboy

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugd, Ask Hasselbalch, 2013) Na de beet van een mier ontwikkelt de onopvallende Pelle superkrachten. Plotseling kan hij heel goed klimmen, ruiken en vechten. Hij wordt Antboy, de lokale held die iedereen redt. Eindelijk ziet het mooiste meisje van de klas hem staan. Het verhaal van deze Deense jeugdfilm verdient geen originaliteitsprijs, maar de enthousiaste uitvoering maakt veel goed. Antboy (niet te verwarren met Marvelblockbuster Ant-Man) is een vrolijke mix van avonturenfilm en komedie, vol stripinvloeden en met een lieve boodschap: de grootste superkracht is vriendschap.

Oscar Dietz en Cecilie Alstrup Tarp in Antboy van Ask Hasselbalch Beeld
Oscar Dietz en Cecilie Alstrup Tarp in Antboy van Ask Hasselbalch

Marley & Me

SBS 9, 20.30 uur

(Komedie, David Frankel, 2008) Luchtige, gesuikerde tragikomedie met een zwaar aangezet einde, gebaseerd op de bestseller van John Grogan, waarin kassamagneet Jennifer Aniston een jaloersmakend stel vormt met actiefilmheld Owen Wilson. Het mannelijke deel van het stel wil de kinderwens van zijn echtgenote uitstellen door een labradorpuppy – bekend van de luierreclame – aan te schaffen. Het beest blijkt een monstertje (‘dit is geen hond, dit is Het Kwaad met het gezicht van een hond’), dat de aandacht van echte problemen nogal afleidt.

Owen Wilson in Marley & Me van David Frankel Beeld
Owen Wilson in Marley & Me van David Frankel

Pointer

NPO 2, 21.00 uur

Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen spelen politieke campagnes via sociale media een grote rol. Gebruikers van onder meer Facebook, Instagram en YouTube worden bestookt met reclames en spotjes van politieke partijen, maar niet iedereen krijgt op deze manier hetzelfde te zien. Onzichtbare computeralgoritmen bepalen hoe een kiezer het best via de sociale media kan worden bespeeld. Pointer duikt vanavond in het hoe en waarom van deze algoritmen en laat bijvoorbeeld zien dat veel advertenties alleen door mannen of alleen door vrouwen worden gezien.

Assassins

Canvas, 21.45 uur

Vier jaar geleden werd Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vermoord op het vliegveld van Kuala Lumpur. Al snel werden twee jonge vrouwen gearresteerd: de Vietnamese Doan Thi Huong en de Indonesische Siti Aisyah. Het tweetal zou hebben gedacht dat ze een grap uithaalden voor een tv-programma. De Amerikaanse regisseur Ryan White raakte gefascineerd door de zaak en het bizarre verweer van de vrouwen. Hij vroeg de beelden op van de bewakingscamera’s en maakte een nauwgezette reconstructie in de documentaire Assassins.

Tegenlicht

NPO 2, 22.05 uur

In Tegenlicht waarschuwt Nina Schick vanavond voor de naderende ‘infocalyps’. Volgens de Britse desinformatie-expert worden we overspoeld door zo veel informatie dat het onmogelijk is om nog onderscheid te maken tussen wat waar is en wat niet. Als grote boosdoener ziet Schick synthetische media, zoals deepfaketechnologie. Met behulp van kunstmatige intelligentie worden beelden en video’s gegenereerd die niet van echt te onderscheiden zijn. Zo kan bijvoorbeeld het gezicht van een acteur of politicus op het lichaam van een ander worden geplakt.

Once Upon a Time in Iraq

NPO 2, 23.00 uur

De natie Irak bestaat al sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar een echte eenheid is het land nooit geworden. Nadat geallieerde troepen dictator Saddam Hussein in 2003 ten val hadden gebracht, belandde het land in een crisis waarvan het nog steeds niet is hersteld. In de documentaire Once Upon a Time in Iraq van James Bluemel vertellen Irakezen hoe zij de Amerikaanse invasie hebben beleefd en welke verwachtingen ze hadden van het land na Saddam. Ook delen ze hun ervaringen tijdens de sektarische strijd en het terreurbewind van Islamitische Staat.

In the Loop

BBC 2, 01.00 uur

(Komedie, Armando Iannucci, 2009) Geslaagde zwarte komedie van de geslepen Schotse satiricus Armando Iannucci, die de afgelopen jaren onder meer furore maakte met de serie Veep en de film The Death of Stalin. Zijn specialisme: de idiotie waaronder machthebbers en hun directe volgelingen opereren zo smakelijk mogelijk uitvergroten. Op sardonische wijze portretteert hij met In the Loop een wat onnozele Engelse minister van Buitenlandse Zaken die op de radio op eigen houtje Engelse steun toezegt aan de Amerikaanse aanval op Irak. Zijn losgeslagen adviseur stuurt hem naar het Witte Huis om de boel te repareren – tevergeefs, uiteraard. Het scenario werd genomineerd voor een Oscar.

Meer over