De Volkskrant tv-selectie voor zondag 6 mei

null Beeld Michel: Acteur verliest de woorden
Beeld Michel: Acteur verliest de woorden

The Rain

Netflix

Nieuwe Deense thrillerserie waarin giftige regenbuien de wereld zo goed als onbegaanbaar hebben gemaakt. Een groep jongelingen die de apocalypse hebben overleefd, staat daardoor opeens voor keuzes als: geef ik deze medemens iets te eten of schiet ik hem dood om mezelf niet onnodig in gevaar te brengen? Het weer: bewolkt, met af en toe een bui. ‘Blijf droog en blijf leven’, is het motto.

Rise of the Planet of the Apes (Rupert Wyatt, 2011)

Zondag, Net 5, 21.00 uur

Prequel op de klassieke Apenplaneet-sf-serie én begin van een nieuwe apentrilogie, die verklaart hoe die duivelse apen zo intelligent werden. Dat blijkt bovenal te wijten aan de jonge wetenschapper Will (James Franco), die nogal vrijelijk experimenteert in zijn onderzoek naar een geneesmiddel voor alzheimer, met de aap als proefdier. Als een moederaap haar Bokito-moment beleeft nét wanneer investeerders aanschuiven, is het gedaan met het experiment en wordt de apenpopulatie geruimd, op het hoogbegaafde babyaapje Caesar na (een briljant geanimeerd dier gemodelleerd naar de bewegingen van Andy Serkis). Eenmaal ontsnapt, ontpopt Caesars apentroep zich als een militante dierenbevrijdingsbeweging, en verwordt de film tot een excuus voor zo veel mogelijk actiescènes. Met Dawn of the Planet of the Apes (2014) en War for the Planet of the Apes (2017) werd de drie-eenheid over onderdrukking en oorlog voltooid.

A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977)

Zondag, RTL 7, 20.30 uur

De mislukte operatie Market Garden, het geallieerde offensief rond Arnhem in 1944, wordt op precieze maar langdradige wijze in beeld gebracht, naar het boek van Cornelius Ryan. Met een overdaad aan sterren: Dirk Bogarde, Michael Caine, Sean Connery, Robert Redford, Gene Hackman, Anthony Hopkins, James Caan, Liv Ullmann, Maximilian Schell en onze eigen Peter Faber. Ook in A Bridge Too Far: de eerste klus van ’s lands beroemdste stuntman Dickey Beer. Hij is onder anderen te zien als levenloze soldaat met bebloed hoofd naast James Caan, die als legerofficier zijn open jeep dwars door het bos en vijandelijk vuur stuurt, op weg naar de ziekenboeg.

Michel: acteur verliest de woorden

Zondag, Canvas, 22.00 uur

Het verhaal van de Vlaamse ­acteur en regisseur Michel van Dousselaere (Gent, 1948), die door een zeldzame hersenaandoening zijn spraakvermogen kwijtraakt. Samen met zijn vrouw zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken en om afscheid te nemen van zijn leven als acteur. Speciaal voor deze documentaire schreef Erik-Ward Geerlings een monoloog.

Meer over