Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 6 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Vanaf links: Ruby Bentall, Keira Knightley, Jessie Buckley en Lily Newmark in ‘Misbehaviour’. Beeld
Vanaf links: Ruby Bentall, Keira Knightley, Jessie Buckley en Lily Newmark in ‘Misbehaviour’.

Binti

NPO 3, 15.35 uur

(Jeugdfilm, Frederike Migom, 2019) De 12-jarige Binti heeft al duizend volgers op haar YouTubekanaal. Ze maakt vrolijke, springerige vlogs over haar leven in België, maar vertelt nooit dat ze er misschien niet kan blijven wonen. Haar Congolese vader heeft geen verblijfsvergunning. Uitzetting dreigt voor Binti (Bebel Tshiani Baloji) en haar vader, maar het meisje is druk met nieuwe vrienden, het redden van de okapi en de organisatie van een buurtfeest. Het acteerwerk is het grootste pluspunt van deze knap gemaakte, aanstekelijke maar ook iets te brave film.

Bebel Tshiani Baloji in ‘Binti’. Beeld
Bebel Tshiani Baloji in ‘Binti’.

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

In haar nieuwe roman De hand van Mustang Sally laat Eva Posthuma de Boer zien hoe traumatische gebeurtenissen generaties kunnen doorwerken. Het begint met het verlies van een jonge zoon, dat een gezin totaal ontwricht. De auteur schuift deze week aan bij Ruth Joos en Wilfried de Jong in Brommer op zee, waar ook Martin Michael Driessen te gast is. Hij vertelt over zijn novelle Het licht aan het einde van de loop, waarin een afgevuurde kogel de hoofdrol speelt. In de eerste aflevering van maart wordt ook weer een nieuw boek gelezen in de boekenclub.

Thor

Veronica, 20.00 uur

(Superheldenfilm, Kenneth Branagh, 2011) De dondergod Thor werd al in 1962 vanuit de Noorse mythologie overgeheveld naar een Amerikaanse comic, maar kwam er wat speelfilms betreft bekaaid af. Te eendimensionaal, als personage. Een gebrek dat regisseur Branagh in de eerste Thor-film handig oplost door de blonde God (Chris Hemsworth) een kolossale transitie te laten doormaken; van arrogante, oorlogszuchtige en zelfverliefde godenzoon tot bescheiden en deemoedige held, die enkel vecht wanneer het moet en zijn hart offert aan een aardse sterveling (Natalie Portman). De charme van Thor schuilt in de discrepantie tussen goden- en mensenwereld.

Chris Hemsworth (links) en Anthony Hopkins in ‘Thor’.  Beeld
Chris Hemsworth (links) en Anthony Hopkins in ‘Thor’.

Project Rembrandt

NPO 1, 21.32 uur

De kandidaten in Project Rembrandt beginnen aan de halve finale. In de voorlaatste aflevering moeten ze laten zien hoe ze in de afgelopen weken niet alleen veel hebben opgestoken van de oude meesters, maar ook een persoonlijke stijl hebben ontwikkeld. Vandaag portretteren ze een geliefde, waarbij belangrijke thema’s als compositie, kleurgebruik en lichtwerking terug moeten komen in het doek. Juryleden Pieter Roelofs en Raquel van Haver krijgen deze week hulp van Sergio Vyent, presentator van First Dates en expert op het gebied van de liefde.

Misbehaviour

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Philippa Lowthorpe, 2020) Zo’n twintig jaar lang was er niets aan de hand bij de Miss World-verkiezing. Tot 1970, toen de verkiezing het decor werd voor liefst twee politiek-maatschappelijke revoluties. Radicale feministen rebelleerden openlijk tegen deze seksistische ‘vleesmarkt’. En voor het eerst won een donkergekleurd meisje. Misbehaviour volgt vooral studente Sally Alexander (Keira Knightley), die zich aansluit bij de groepering die de verkiezing wil verstoren. Wie zich laat afleiden door de koddige retro-funky artdirection ziet wellicht niet dat de aanpak van regisseur Lowthorpe tamelijk slim is. Ze benadert de feministische beweging en de verkiezing op dezelfde manier – ze ziet er de humor van in én neemt het serieus genoeg.

Pointer

NPO 2, 22.10 uur

Partners die na een scheiding hun huis moesten verlaten konden vroeger een urgentieverklaring krijgen, zodat ze niet op een lange wachtlijst hoefden te staan voor een tijdelijke woning. Tegenwoordig is dat door het grote tekort aan betaalbare huurwoningen haast onmogelijk geworden. Pointer vertelt hoe dit leidt tot schrijnende situaties waarbij moeders met hun jonge kinderen op straat komen te staan. Het reportagemagazine sprak moeders die een stacaravan moeten betrekken, enretro gemeenten en wooncorporaties die zeggen niets voor hen te kunnen betekenen.

Greatest Hits of the 70's

NPO 3, 23.25 uur

In de jaren zeventig werden heel wat popliedjes geschreven en opgenomen die zijn uitgegroeid tot ware klassiekers. In de tweedelige muziekdocumentaire Greatest Hits of the 70s vertellen bekende producers de verhalen achter enkele van de meest legendarische nummers uit het decennium. Bill Oakes en keyboardspeler Blue Weaver denken terug aan de opnamen van Stayin’ Alive van de Bee Gees, en Steve Levine ontleedt de discoklassieker Le Freak van Chic. Andrew Powell weet alles over de totstandkoming van Wuthering Heights, waarmee Kate Bush doorbrak.

Meer over