TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor zondag 6 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Billy Bob Thornton in Bad Santa. Beeld
Billy Bob Thornton in Bad Santa.

Wonder Woman

Veronica, 20.00 uur

(Superheldenfilm, Patty Jenkins, 2017) Ten tijde van WOI trekt Amazone Diana/Wonder Woman van haar met vrouwelijke strijders bevolkte eiland – een soort feminiene hemel – naar Londen, om vrede op aarde te brengen. In Engeland is Wonder Woman op zijn leukst, als de heldin verschillende seksistische (film)clichés overhoop haalt. Diana – knappe rol van Gal Gadot – ontpopt zich als een heerlijk personage: het type dat zich niet door een man opzij laat duwen om vervolgens nog zijn leven te redden ook. Op 16 december moet het vervolg Wonder Woman 1984 verschijnen.

Gal Gadot in Wonder Woman. Beeld AP
Gal Gadot in Wonder Woman.Beeld AP

Bad Santa

SBS 9, 20.30 uur

(Komedie, Terry Zwigoff, 2003) Fijne antikerstfilm, profiterend van een slim scenario en het komische talent van de acteurs. Kerstman Willie (Billy Bob Thornton) vloekt, drinkt, heeft seks met veel vrouwen en haat kinderen. Zijn baantje als kindervriend op de speelgoedafdeling van een warenhuis heeft Willie vooral te danken aan partner Marcus, die het vanwege zijn geringe lengte goed doet als elf. Thornton speelt Willie als een tragische cynicus: hij is een klootzak, hij weet het en hij lijdt eronder. Zelfs de platste grappen roepen niet alleen hilariteit maar ook intense treurnis op. Die tweeslachtigheid werkt. In Zwigoffs wereld is onsmakelijkheid een bron van vreugde en verdienen de grootste sukkels een tweede kans.

Draadstaal

NPO 3, 21.20 uur

Nederland gaat al het grootste deel van het jaar gebukt onder de coronamaatregelen, en natuurlijk vinden we daar wat van. In Draadstaal geven Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven komende weken een stem aan alle Nederlanders die zich met een haast bovenmenselijke inspanning door de crisis weten te slaan. Het satirische programma van Avrotros is bekend om zijn vele treffende typetjes. Ook in het nieuwe seizoen kruipen de heren weer in de huid van onder meer Fred en Ria Onderbuik, die zich ongetwijfeld weer opwinden over groot en klein leed.

The Marriage Project

Canvas, 22.00 uur

In een psychiatrisch ziekenhuis in Teheran worden de mannelijke en vrouwelijke patiënten al twintig jaar gescheiden gehouden. Maar is dat wel in hun belang? In 2017 besloot het hoofd van de instelling het roer om te gooien. Er kwamen meerpersoonswooneenheden en patiënten werden aangemoedigd om relaties aan te gaan, te trouwen en gezinnen te stichten. The Marriage Project van Atieh Attarzadeh Firozabad en Hesam Eslami volgt het proces van evaluatie en selectie van het eerste koppel. Zullen zij echt in staat zijn een succesvolle relatie op te bouwen?

Sint

SBS 9, 22.20 uur

(Horror, Dick Maas, 2010) Als volle maan samenvalt met 5 december trekt de goedheiligman als een sadistische moordenaar door stad en land. Alleen een overspannen politie-inspecteur (Bert Luppes), die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de bloeddorstige Sint, beseft het, maar hij wordt uitgelachen. Zo kan het gebeuren dat de schilderachtige dag in Amsterdam-Zuid in een behoorlijke hel zal eindigen. Genremeester Maas maakt in Sint veelvuldig gebruik van horrorstijlelementen, maar uiteindelijk overheerst – in de overdrijving, in de verwijzingen naar zijn eigen werk en in de dialogen – de humor.

Beeld uit Sint van Dick Maas. Beeld
Beeld uit Sint van Dick Maas.

One Man and His Shoes

BBC 2, 23.00 uur

In de jaren tachtig wil hardloopschoenenfabrikant Nike uitbreiden naar de teamsport. De populaire basketballer Michael Jordan wordt ingehuurd als het gezicht van een nieuwe sneakerlijn die zijn naam gaat dragen. De invloed van de Air Jordan zal uiteindelijk veel verder reiken dan een gewone modetrend. De sneaker is een marketingsucces, maar als jongeren massaal op de schoenen gaan lopen, veroorzaakt de Air Jordan ook een sociale en culturele revolutie. In One Man and His Shoes belicht Yemi Bamiro de Air Jordan vanuit een historisch en maatschappelijk perspectief.

Teledoc Campus: Wat achterblijft

NPO 3, 23.25 uur

In haar documentaire Wat achterblijft geeft regisseur Loes Janssen een intiem beeld van het rouwproces van drie zussen die hun ouderlijk huis leeghalen. Ze treffen het huis aan zoals hun overleden moeder het heeft achtergelaten en beseffen dat ze met het weghalen van haar spullen ook de sporen van haar bestaan uitwissen. De ontmanteling van het huis weerspiegelt hun rouw en het proces van afscheid nemen. Hoe zal hun moeder in hun herinnering blijven bestaan als het huis ontdaan is van alle spullen die hun gemeenschappelijke verleden in leven houden?

Meer over