Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 5 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Jeroen van Koningsbrugge in Schone Handen. Beeld
Jeroen van Koningsbrugge in Schone Handen.

Brommer op zee

NPO 2, 19.24 uur

Een nieuwe maand, een nieuw boek in de Brommer op zee-boekenclub. In december is Vallen is als vliegen van Manon Uphoff gratis te lezen in de app van het boekenprogramma van de VPRO. Verder ontvangen Wilfried de Jong en Ruth Joos vanavond Auke Hulst, die komt praten over zijn nieuwe boek De Mitsukoshi Troostbaby Company. In het jaar 2032 zoekt de hoofdpersoon troost bij een levensecht robotkind om te helpen bij de verwerking van een trauma. Ook te gast is fotograaf Robin de Puy, die het fotoboek Down by the Water maakte over haar dorp Wormer.

Schone handen

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Tjebbo Penning, 2015)

De verfilming van een boek van de Nederlandse thrillerschrijver René Appel blinkt niet uit in originaliteit, wel in verzorging en stilering. Regisseur Tjebbo Penning laat in Schone handen geen steek vallen en vindt een mooi evenwicht tussen realisme en aanstekelijke overdaad. Thekla Reuten als de plat pratende echtgenote en de ik-beloof-dat-ik-eruit-stap-crimineel Jeroen van Koningsbrugge vormen samen een geloofwaardig stel in het verhaal over de vrouw die uiteindelijk het geduld niet kan opbrengen tot haar man daadwerkelijk de drugshandel vaarwel zegt. Ze verlaat hem met de kinderen en krijgt dan te maken met een onvermoede onaangename kant van haar echtgenoot. Prima, degelijke genrefilm.

2012

Veronica, 20.00 uur

(Rampenfilm, Roland Emmerich, 2009) Rampenfilmjunkie Emmerich haalt in zijn 2012 alles uit de kast. Hele continenten verzakken en complete volkeren verdwijnen in tsunami’s, spatten uiteen in lavastormen of zakken simpelweg de opensplijtende aarde in. Los Angeles, Las Vegas, Rome en Rio de Janeiro verschrompelen in even weidse als gedetailleerde scènes. Hoofdpersonages in 2012 zijn de briljante geoloog Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor) en de weinig succesvolle schrijver Jackson Curtis (John Cusack). Twee helden, die in dit lekkere onzin-spektakel een cruciale rol zullen spelen bij het redden van de mensheid.

Beeld uit 2012. Beeld
Beeld uit 2012.

Maestro

NPO 1, 20.25 uur

Presentator Frits Sissing verwelkomt in het zesde seizoen van Maestro een nieuwe juryvoorzitter. De Duitse topdirigent Henrik Schaefer is muziekdirecteur van de Volksopera in Kopenhagen en leidt een muziekopleiding aan de Universiteit van Göteborg. Natuurlijk treden er ook weer nieuwe kandidaten aan. Dit seizoen zijn dat Simone Kleinsma, Henk Spaan, Bram Krikke, Plien van Bennekom, Eva Cleven, Pieter Jan Hagens en rapper Sor. De komende weken krijgen zij een stoomcursus, waarna ze zelf het Maestro-orkest moeten leiden in de strijd om de gouden baton.

Sint & De Leeuw

NPO 1, 21.30 uur

Het is traditie dat Sinterklaas op het heerlijk avondje een bezoek brengt aan Paul de Leeuw. Dit jaar pakt de presentator het wat anders aan en sleurt hij de Sint mee in een speciale aflevering van zijn show Busje komt zo. In de touringcar van het programma rijdt chauffeur Martijn door het land, zodat Sinterklaas en De Leeuw mensen kunnen verrassen met cadeaus. Ze gaan op bezoek op een bijzondere school waar het sinterklaasfeest wordt gevierd, er is weer een editie van de straatprijs en De Leeuw heeft geregeld dat Sint een oude geliefde kan terugzien.

Pink Revolution

Canvas, 22.45 uur

In de Arabisch sprekende wereld genieten homo- en transseksuelen meestal niet dezelfde vrijheid als in westerse landen. In Pink Revolution portretteert Jawad Rhalid een aantal lhbti’ers die tegen de stroom ingaan. Hocine werd als jongen geboren en groeide op in een conservatief gezin in Algerije met vastomlijnde ideeën over man-zijn en vrouw-zijn. Toch gaat Hocine tegenwoordig als Yasmine door het leven. Adil en Albéric woonden in landen waar homoseksualiteit strafbaar is en besloten te vluchten naar België en Frankrijk om zichzelf te kunnen zijn.

War for the Planet of the Apes

Veronica, 23.10 uur

(Sciencefiction, Matt Reeves, 2017) ‘Monkey killer.’ Het opschrift op de helm van een van de soldaten die in de openingsscène van War for the Planet of the Apes de dichtbegroeide jungle veroveren, verduidelijkt welk type film dit wil zijn. Niet zomaar een visueel spectaculaire pulp-blockbuster over de definitieve strijd tussen mens en hoogontwikkelde aap, in elk geval. Regisseur Reeves staat met het slotstuk van de moderne Planet of the Apes-filmcyclus een volbloed anti-oorlogsfilm voor ogen, waarin de morele gevolgen van geweld minstens zo belangrijk lijken als het geweld zelf.

Woody Harrelson in The War for the Planet of the Apes. Beeld
Woody Harrelson in The War for the Planet of the Apes.
Meer over