Tv-tips5 augustus 2018

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 5 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting en Madelon Meester
Brad Pitt en Jonah Hill in ‘Moneyball’. Beeld
Brad Pitt en Jonah Hill in ‘Moneyball’.

Moneyball (Bennett Miller, 2011)

NPO 2, 23.25-01.30 uur.

Als je maar genoeg verstand van statistieken hebt, kun je elke honkbalwedstrijd winnen. Dat is zo’n beetje de achterliggende gedachte waarmee Billy Beane, manager van de Oakland Athletics, een nieuw team samenstelt nadat de ploeg een deerniswekkende nederlaag heeft geleden en de drie beste spelers zijn weggekocht. Hij huurt statisticus Peter Brand in, de Pieter Zwart van het honkbal, en laat hem berekenen welke Amerikaanse honkbalspelers het langst in het veld kunnen blijven. Die mensen moet hij hebben, ongeacht of ze wel een bal kunnen raken, als een eend van het ene honk naar het andere waggelen of hun vrije tijd het liefst gokkend en zuipend doorbrengen. Geen wonder dat Beanes gepokte en gemazelde adviseurs denken dat hij gek geworden is, maar zoals het in een echte sportfilm hoort, zet hij door. Ook als hij het zelf nauwelijks nog ziet zitten en het maar een rare, misschien wel onmogelijke combinatie blijft: topsport en droge cijfers.

Moneyball, zondagavond de keuzefilm van Zomergast Louis van Gaal, bevat alle klassieke ingrediënten van het sportgenre, en toch weten regisseur Bennett Miller, scenarist Aaron Sorkin en de geweldige cast er iets speciaals van te maken. Miller houdt het kalm waar anderen voor bombast zouden kiezen en eigenlijk weet je nooit zeker of de verplichte euforische climax, waarin alle spelers elkaar in slow motion omhelzen, nog wel gaat komen.

Brad Pitt, die de film ook produceerde en in vrijwel elke scène iets eet of drinkt, is erg goed als Beane; als ex-honkballer verbitterd, als manager bikkelhard en monomaan en buiten kantoor zo bijgelovig dat hij tijdens wedstrijden het veld niet op durft. Zijn aanwezigheid, denkt hij, brengt alleen maar pech. Gebaseerd op ware gebeurtenissen: voor de statistische aanpak van honkbal bestaat zelfs de mooie, zeer wetenschappelijk klinkende term sabermetrics, bedacht door schrijver, historicus en statisticus Bill James.

Herbestemming

NPO 2, 19.40 uur

Ontwerper Piet Hein Eek heeft een fascinatie voor oude gebouwen. In Herbestemming neemt hij de kijker mee langs bijzondere panden en deelt hij zijn kijk op deze architectonische parels. Vandaag sanatorium De Zonnestraal en een oude kas in Baarn.

VPRO Zomergasten

NPO 2, 20.15 uur

In de tweede aflevering van Zomergasten mag Louis van Gaal zijn mooiste fragmenten met de kijker delen. ‘Het zal een avond worden over de mens en de coach’, vertelde Nederlands beste coach aan de VPRO. ‘Voor mijn familie herkenbaar, voor de rest van Nederland misschien een openbaring.’

Mission: Impossible - Rogue Nation (Christopher McQuarrie, 2015)

RTL 7, 20.30-23.10 uur.

‘Buitensporig roekeloos’ noemt een groepje vergaderende bureaucraten in Mission: Impossible - Roque Nation de werkwijze van de Impossible Mission Force (IMF). De door Tom Cruise gespeelde superspion Ethan Hunt geldt daarbij, voor de vijfde film op rij, als meest roekeloze van allemaal. Succesvolle missies zijn niet meer te onderscheiden van dom geluk, zegt er één en men besluit de geheime dienst te ontmantelen. Dat leidt tot een holderdebolder-scenario, waarin de superheldachtige Hunt van de ene naar de andere opzichzelfstaande spektakelscène wordt gelanceerd. Hoogtepunten zijn de scènes waarin Hunt zonder zuurstofmasker in een kolkende onderwatertank een ID-kaart moet vervangen en die waarin hij aan de buitenkant hangt van een opstijgend militair vrachtvliegtuig.

B.A.B.S

NPO 3, 21.30 uur

Comedyserie waarin Loek Nieuwenhaag (Diederik Ebbinge) mensen trouwt als B.A.B.S. Loek heeft zich verdrietig opgesloten in zijn slaapkamer. Iedereen probeert hem ervan te overtuigen het huwelijk van voetballer Mike te sluiten, maar Loek kan alleen maar aan Anneke denken.

Making America Safe Again?

BBC 2, 22.00 uur

Ed Balls reist af naar het zuiden van Amerika om zich onder te dompelen in de levens van Trump-stemmers. Trump beloofde onder meer een veiliger land. Balls gaat naar een van Amerika’s gevaarlijkste steden: Opelousas. Is er al iets van Trumps belofte te merken?

Andere Tijden Sport

NPO 1, 22.20 uur

Documentaire over de 800 gouden meters van Ellen van Langen op de Olympische Spelen van 1992. Haar trainer, tegenstanders en de pers komen aan het woord. Commentator Theo Reitsma leverde niet alleen op legendarische wijze commentaar, hij had haar winst een jaar eerder al voorspeld.

Nightcrawler (Dan Gilroy, 2014)

BBC 2, 23.00-00.50 uur.

Jake Gyllenhaal speelt in Nightcrawler een van zijn meest verontrustende personages als Lou, een werkloze sociopaat die bij toeval ziet hoe een freelance camerateam een auto-ongeluk filmt om de beelden te verkopen aan de lokale ochtendjournaals. Niet geplaagd door empathie lijkt zo’n loopbaan hem ook wel wat. Hij blijkt een talent, niet te beroerd een lichaam in het licht van koplampen te verslepen als dat zijn kadrering beter maakt, terwijl zijn opdrachtgevers niet weten of hij met zijn amorele gedrag nu hun ultieme droom of nachtmerrie van de lokale televisienetwerken is. Gyllenhaal zorgt ervoor dat de film nog lang blijft naspoken. Kijk hoe hij gladjes als een reptiel, met de ogen van een nachtdiertje, door zijn natuurlijke habitat beweegt. En dan die glimlach, die betoverend had kunnen zijn, maar die hij hier aan en uit kan zetten - met bloedstollend effect.

Echt niet OK

NPO 3, 23.00 uur

Jan Kooijman, Katja Schuurman en Ajouad El Miloudi behandelen situaties uit het dagelijks leven en vellen hun oordeel. In de vierde aflevering draait het om uiterlijk. Ze stellen regels op over tatoeages, hoe men zich moet gedragen bij de kapper en wat er moet gebeuren met Crocs.

Meer over