Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 31 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Taika Waititi in ‘What We Do in the Shadows’ van Taika Waititi en Jemaine Clement Beeld
Taika Waititi in ‘What We Do in the Shadows’ van Taika Waititi en Jemaine Clement

De griezelbus

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugd, Pieter Kuijpers, 2005) De griezelbus, naar de kindergriezelboeken van Paul van Loon, is een zelfverzekerde en tegelijk ouderwets aandoende productie. Er wordt ruim de tijd genomen om de personages en hun achtergronden te introduceren. De actie – een schoolreis met de griezelbus naar een horrorpark – begint pas halverwege. Vanaf dat moment verlaat de film het dagelijkse leven en duikt de 11-jarige Onnoval diep in zijn avontuur. Regisseur Pieter Kuijpers en cameraman Bert Pot, die barok uitpakken met kruisbeelden, religieuze mystiek en gotiek, zetten daarbij volledig in op de suggestie.

Jim van der Panne en Serge Price in De griezelbus van Pieter Kuijpers Beeld
Jim van der Panne en Serge Price in De griezelbus van Pieter Kuijpers

2Doc: Tegenwind – het verdriet van de veenkoloniën

NPO 2, 20.23 uur

Ondanks felle protesten van bewoners werd in Groningen en Drenthe een enorm windturbinepark gebouwd met molens van 200 meter hoog. De boeren die hun land beschikbaar stelden ontvingen een riante vergoeding en de lokale bevolking kon alleen maar toekijken hoe de bouw van het molenpark werd doorgedrukt. Burgers voelden zich verraden door de lokale politiek, ludieke acties veranderden in ondergronds verzet en het vertrouwen in de overheid verdween volledig. In de documentaire Tegenwind onderzoekt omroep Human hoe het zo verkeerd kon gaan.

Touching Infinity

Canvas, 21.50 uur

De geportretteerden in Touching Infinity weten dat ze gaan sterven, maar weigeren hun laatste weken te laten bepalen door angst, verdriet en spijt. Rebecca neemt na haar lijden aan kanker op een open en kalme manier afscheid van haar man en drie dochters. Emma weet dat haar Ferdinand gaat sterven, en samen mijmeren ze over hun 62 jaar samen. De hoogbejaarde Delphine geniet van de liefdevolle zorg van haar dochter. De Vlaamse regisseur Griet Teck maakte een warme film die toont hoe afscheid nemen van het leven ook troostrijk en mooi kan zijn.

Tegenlicht

NPO 2, 22.08 uur

Sinds vorig jaar kregen honderden miljoenen mensen een coronavaccin met mRNA. Dit zet het lichaam aan tot het maken van een specifiek eiwit dat ons afweersysteem activeert tegen covid-19. Maar dezelfde techniek heeft nog veel meer toepassingen. Tegenlicht duikt vanavond in de eiwitrevolutie die zich voltrekt in de medische wereld. Wetenschappers vertellen hoe ze de eiwittechnologie willen gebruiken om in het lichaam hartweefsel te herstellen en kankercellen aan te vallen. Ook wordt er veel geld gestoken in diagnosemethoden die gebruikmaken van eiwitten.

De publieke tribune

NPO 2, 23.02 uur

Op de dag dat in Glasgow de COP26-klimaattop begint, presenteert Coen Verbraak een speciale aflevering van De publieke tribune. In Valkenburg, dat afgelopen zomer werd opgeschrikt door ernstige overstromingen, leidt hij een discussie met lokale bewoners, dijkgraaf Patrick van der Broeck, burgemeester Daan Prevoo, LTO-voorzitter Sjaak van der Tak en staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius. Is het economisch beleid in Nederland wel te verenigen met onze klimaatambities, en hoe denkt de overheid haar burgers te beschermen tegen de klimaatverandering?

What We Do in the Shadows

BBC 2, 23.45 uur

(Komedie, Taika Waititi en Jemaine Clement, 2014) Originele en bezienswaardige komedie over een vampierwoongroep, vermomd als nepdocumentaire. What We Do in the Shadows presenteert de premisse op heerlijk droge wijze: de kijker krijgt eerst doodleuk een rondleiding thuis bij drie al eeuwen bevriende bloedzuigers, die het in hun huis in Nieuw-Zeeland best goed hebben samen. Althans, zolang de avonden waarop menselijke prooien worden uitgenodigd niet uit de hand lopen én zolang de afwas maar wordt gedaan. Eigenlijk is de film één lange variatie op dezelfde grap. Na een tijdje is de lucht eruit, maar door het enthousiasme van de makers blijft het vermakelijke onzin.

Let the Right One In

BBC 2, 01.05 uur

(Drama, Tomas Alfredson, 2008) Dat vampierfilms ook hartverwarmend kunnen zijn, bewijst dit Zweedse Låt den rätte komma in, een internationaal gelauwerde coming-of-age-tienerfilm over de liefdevolle maar onmogelijke vriendschap tussen een onzeker jongetje en een vampiermeisje dat eigenlijk helemaal geen mensen wil bijten. Regisseur Tomas Alfredson (Tinker Tailor Soldier Spy) noemt de film deels autobiografisch. Hij groeide op in een soortgelijke kille buitenwijk van Stockholm als waarin hij zijn personages laat dolen. De kalme, observerende beelden zijn van de inmiddels tot de wereldtop doorgebroken Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema.

Lina Leandersson en Kåre Hedebrant in Let the Right One In van Tomas Alfredson Beeld
Lina Leandersson en Kåre Hedebrant in Let the Right One In van Tomas Alfredson
Meer over