TipsFilm en televisie

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 31 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Ron Perlman (links) en Wesley Snipes in Blade II. Beeld
Ron Perlman (links) en Wesley Snipes in Blade II.

Nationale Holocaust Herdenking

NPO 1, 11.05 uur

De Nationale Holocaust Herdenking heeft dit jaar door de coronamaatregelen een ander karakter. De stille tocht is afgelast en de kranslegging vindt plaats zonder publiek. Wel doet de NOS verslag van de toespraken die worden gehouden bij het spiegelmonument. Een van de sprekers is Rudi Cortissos, die samen met zijn vader tijdens de oorlog zat ondergedoken. Zijn moeder en 62 andere familieleden werden door de Duitsers in Sobibor vermoord. Naast de rechtstreekse uitzending presenteert de NOS ’s avonds (19.40 uur op NPO 2) een terugblik met reportages.

The Train

BBC 2, 15.45 uur

(John Frankenheimer, 1964) Het Franse verzet wil een trein tegenhouden waarmee de Duitsers tijdens het staartje van de Tweede Wereldoorlog kunstschatten proberen af te voeren. Kijk even langs de Engelssprekende Duitsers en Fransen en The Train ontvouwt zich als energieke, actierijke oorlogssabotagefilm. Regisseur Frankenheimer zette daarbij stevig in op realisme. ‘Wanneer je treinen op elkaar ziet botsen, zijn dat echte treinen’, zei hij. ‘Er bestaat geen vervanging voor deze mate van realiteit.’ Die aanpak zorgde er wel voor dat het beoogde budget verdubbelde tot 6,7 miljoen dollar.

Burt Lancaster in The Train. Beeld
Burt Lancaster in The Train.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Al voor de coronaepidemie en noodgedwongen isolatie voelden veel mensen zich eenzaam. De terugloop van sociaal contact wordt onder meer veroorzaakt door veranderingen in de maatschappij, zoals voortschrijdende automatisering en de inrichting van onze wijken, vertelt Damiaan Denys vanavond in Tegenlicht. De filosoof en psychiater ziet een relatie tussen neoliberalisme, gentrificatie en de eenzaamheidscrisis. Hij deelt zijn ideeën over hoe eenzaamheid leidt tot populisme, het wantrouwen in instituties en het geloof in alternatieve werkelijkheden.

History of the Mossad

National Geographic, 22.30 uur

Na de stichting van de staat Israël werd de Mossad in het leven geroepen. De Israëlische inlichtingendienst hoeft zich alleen te verantwoorden aan de premier en kan daardoor grotendeels zelfstandig en anoniem opereren. Met naar schatting zevenduizend werknemers is het na de CIA de grootste westerse spionagedienst. De driedelige serie History of the Mossad overzoekt de geschiedenis en het functioneren van de dienst, die een grote rol speelde in de oorlogen met omringende landen, het voorkomen van terreuraanslagen en het opsporen van Duitse oorlogsmisdadigers.

Blade II

Veronica, 22.40 uur

(Guillermo del Toro, 2002) De Mexicaanse meestercineast Del Toro wisselt het maken van originele fantasyfilms (Pan’s Labyrinth, The Shape of Water) af met formulematiger genrewerk. Voor hem is dat vanzelfsprekend; hij leerde het vak bij de televisie en als schminkmedewerker in de filmwereld. Blade II behoort tot de tweede categorie. Del Toro was bij het eerste deel niet betrokken. Daarin werd, vier jaar eerder, Wesley Snipes geïntroduceerd als half mens half vampier, die uitgroeit tot redder van de mensheid als die wordt aangevallen door moordlustige vampiers. In dit deel 2 werkt Blade juist samen met de vampiers om de zogenoemde Reaper Vampires te elimineren. Onderhoudende, en soms zelfs hoogst vermakelijke pulp.

De publieke tribune

NPO 2, 23.00 uur

Als het aan eurocommissaris Frans Timmermans ligt, is Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent. Klinkt goed, maar hoe realistisch is dat? In De publieke tribune gaat Timmermans in gesprek met burgers die echt geconfronteerd worden met de plannen. Zo is er een verkoper van warmtepompen die tevergeefs wacht op duidelijkheid uit Brussel, en de eigenaar van een fabriek die zijn gerecyclede plastic niet verkocht krijgt. Ook boeren willen best meedoen met de ‘green deal’, maar dan moeten ze wel wat kunnen verdienen met biologische landbouw.

The Bling Ring

BBC 1 01.10 uur

(Sofia Coppola, 2013) Delicate satire, eerder amusant dan bijtend. The Bling Ring volgt een groep tieners die de villa’s van beroemheden leegroven, om zich uitgedost in gestolen designerkleding een heuse ster te wanen. Waar gebeurd, ook nog. In Coppola’s vijfde speelfilm is het niet die roem zelf, maar de zucht ernaar die dereguleert. Logisch dat het ziektebeeld juist in Los Angeles opspeelt, waar jongeren opgroeien in nabijheid van sterren. De even aaibare als onzekere nieuwkomer Marc (Israel Broussard) bloeit op wanneer een serie-inbrekend schoolgenootje (Katie Chang) hem onder haar hoede neemt.

Emma Watson in The Bling Ring. Beeld
Emma Watson in The Bling Ring.
Meer over