tv-tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 3 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Robert Redford in All the President’s Men van Alan J. Pakula Beeld x
Robert Redford in All the President’s Men van Alan J. PakulaBeeld x

Knetter

NPO 3, 15.30 uur

(Familiefilm, Martin Koolhoven, 2005) De 9-jarige Bonnie moet het zien te rooien met haar manisch-depressieve moeder, een onbekende vader, en dan ook nog de dood van haar inwonende oma. Toch houden regisseur Koolhoven (Brimstone) en scenarioschrijver Mieke de Jong Knetter licht en innemend. Carice van Houten overtuigt als de kwetsbare moeder; Jesse Rinsma speelt mooi dochter Bonnie, die haar moeder neemt zoals ze is (‘Soms is ze echt knetter’). Hartverwarmende en legendarische scène: de olifant die ineens in de tuin staat.

Jesse Rinsma in Knetter van Martin Koolhoven. Beeld x
Jesse Rinsma in Knetter van Martin Koolhoven.Beeld x

Brommer op zee

NPO 2, 19.25 uur

In de roman De draaischijf volgt Tom Lanoye toneelliefhebber Alex Desmedt, die vlak voor de Tweede Wereldoorlog directeur wordt van het stadstheater in Antwerpen. Tijdens de oorlogsjaren moet hij kiezen tussen kunst en collaboratie, ambitie en lafheid. In Brommer op zee praat de schrijver met presentatoren Ruth Joos en Wilfried de Jong over zijn onlangs verschenen roman. De Belgische Kristien Hemmerechts is schrijver van Taal zonder mij, het boek dat deze maand centraal staat in de boekenclub, en laat in een reportage zien waar ze woont en werkt.

Avengers: Endgame

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Anthony en Joe Russo, 2019) Aan het slot van Avengers: Infinity War, het opstapje naar deze grote finalefilm van het Marvelsuperheldenuniversum, vernietigde superslechterik Thanos met een knip van zijn vingers de helft van alle levende wezens, er volledig van overtuigd dat dit de leefbaarheid ten goede zou komen. Avengers: Endgame begint logischerwijs in mineur, met een treurend gezelschap achterblijvers. Maar al gauw slaat de sfeer om en volgt een puur feestje voor de liefhebbers, vol inside jokes en verwijzingen naar eerdere Marvelfilms.

Robert Downey Jr. in Avengers: Endgame van Anthony en Joe Russo Beeld x
Robert Downey Jr. in Avengers: Endgame van Anthony en Joe RussoBeeld x

Attenborough and the Mammoth Graveyard

Canvas, 21.05 uur

Vijf jaar geleden deed het Britse koppel Sally en Neville Hollingworth de ontdekking van hun leven. Bij een afgraving in Swindon vonden de amateur-fossieljagers mammoetbotten, slagtanden en een stenen vuistbijl. Hun vondst bleek honderdduizenden jaren oud te zijn. David Attenborough gaat samen met het koppel op bezoek bij professor Ben Garrod, die met een team van paleontologen onderzoek doet naar de unieke ontdekking. Garrod hoopt meer te leren over het leven in de ijstijd en de relatie tussen mens en mammoet.

Pointer

NPO 2, 22.10 uur

Dat er een verband is tussen levensstijl, eetgewoonten en levensverwachting is niet zo verrassend. Schokkender is de relatie tussen inkomen en levensverwachting. Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen eten meer junkfood en bewegen minder, waardoor ze gemiddeld maar liefst zes jaar korter te leven hebben dan kinderen uit een rijk gezin. In Pointer legt Chris uit Amsterdam-Noord uit hoe de overweldigende beschikbaarheid van snoep, snacks en ongezond eten fnuikend is voor de gezondheid van de bewoners. Eigen schuld, of moet de politiek ingrijpen?

Media Inside

NPO 3, 22.17 uur

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman keren terug met de aftrap van een nieuw seizoen van hun mediatalkshow. In Media Inside werpen ze hun scherpe en uitgesproken blik op de media van afgelopen week, waarbij naast televisieprogramma’s ook tweets, podcasts en andere kanalen voorbijkomen. De presentatoren ontvangen gasten en sluiten de aflevering af met een ode aan een speciale categorie televisiester. In de vorige seizoenen waren dat vergeten talkshowhosts en tafeldames, en vanavond zal blijken welke categorie dit seizoen in de schijnwerpers staat.

All the President’s Men

BBC 2, 00.10 uur

(Thriller, Alan J. Pakula, 1976) Klassieke Watergate-thriller met onvergetelijke rollen van Robert Redford en Dustin Hoffman als de journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein, die het afluisterschandaal onthulden dat uiteindelijk de regering-Nixon ten val zou brengen. Met fraai schaduwspel van cameraman Gordon Willis, bijnaam ‘the prince of darkness’. Sowieso maakte regisseur Alan J. Pakula zijn beste films over de morele crisis die Amerika in de jaren zeventig in de greep hield; All the President’s Men is het derde deel van zijn officieuze paranoia-trilogie, die vooraf werd gegaan door Klute (detective Donald Sutherland onderzoekt de verdwijning van een wetenschapper) en The Parallax View (journalist Warren Beatty ontdekt dat onafhankelijke politici worden vermoord).

Meer over