Service

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 29 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Melanie Lenz en Joseph Lorenz in Paradies: Hoffnung. Beeld
Melanie Lenz en Joseph Lorenz in Paradies: Hoffnung.

Podium Witteman masterclass

NPO 2, 18.15 uur

In de eerste van een nieuwe reeks masterclasses ontvangt Paul Witteman sopraan Elly Ameling. In de Singelkerk in Amsterdam zal de 88-jarige expert van het klassieke lied drie jonge zangers de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Ameling heeft zich gespecialiseerd in het Duitse en Franse liedrepertoire en geeft sinds haar afscheid in 1996 masterclasses in binnen- en buitenland. In Podium Witteman gaat ze aan de slag met bariton Vincent Kusters, sopraan Noëlle Drost en mezzosopraan Lucie Horsch, die worden begeleid door pianist Hans Eijsackers.

Edge of Tomorrow

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Doug Liman, 2014) In deze wonderbaarlijke sciencefictionfilm sterft een soldaat (Tom Cruise) telkens opnieuw om weer wakker te worden en met de kennis van dan zijn missie iets verder tot een goed einde te brengen: het redden van de wereld uit de dodelijke greep van buitenaardse monsters. Edge of Tomorrow heeft veel weg van een computergame. Opmerkelijk daarom dat de acteurs, met voorop Tom Cruise, daadwerkelijk moesten rondlopen in 30 tot 50 kilo wegende gevechtspakken. De spectaculaire scène die op Trafalgar Square speelt, is echt op dat plein gefilmd.

Tom Cruise en Emily Blunt in Edge of Tomorrow. Beeld
Tom Cruise en Emily Blunt in Edge of Tomorrow.

De kuthoer

NPO 3, 20.20 uur

(Komedie, Ivo van Aart, 2019) Katja Herbers speelt de hoofdrol in deze Telefilm met een actueel thema, de nodige horrortrekjes en een vette knipoog. Columnist en auteur Femke krijgt via sociale media dagelijks een stortvloed van hatelijke berichten en verwensingen over zich heen. Nadat ze voor de zoveelste keer is dood gewenst, knapt er iets en zint ze op wraak. Scenarist Daan Windhorst, in een interview met de Volkskrant: ‘Bij een Volkskrant-columnist denk je eerder aan een truttig dan aan een gevaarlijk iemand. Je verwacht in elk geval geen seriemoordenaar.’

Katja Herbers in De Kuthoer. Beeld
Katja Herbers in De Kuthoer.

Brieven aan de rest van Spanje

NPO 2, 20.25 uur

Na zijn bekroonde serie Brieven aan Andalusië werd Stef Biemans nieuwsgierig naar al die andere bewoners van Spanje: de Basken, Catalanen, Galiciërs, Valenciërs en meer. Want Spanje is een verdeeld land, met heel veel verschillende culturen, gebruiken en talen. Vanaf vanavond reist Biemans in Brieven aan de rest van Spanje van streek naar streek, waarbij hij lokale bewoners via een brief uitnodigt tot een gesprek. Hij begint in Baskenland, dat na jaren van Eta-geweld geniet van de vrede. De erfenis van de afscheidingsbeweging ligt echter nog steeds gevoelig.

9/11: One Day in America

National Geographic, 21.00 uur

Twintig jaar na 11 september 2001 staat National Geographic uitgebreid stil bij de terreuraanslagen in New York, Washington en Pennsylvania. In zes delen beschrijft de documentaireserie 9/11: One Day in America de dag dat moslimterroristen verkeersvliegtuigen in vliegende bommen veranderden en duizenden mensen om het leven brachten. Aangrijpende getuigenissen van hulpverleners, brandweerlieden en overlevenden worden aangevuld met iconische nieuwsbeelden en nooit eerder vertoonde archiefopnames die werden gemaakt kort nadat de vliegtuigen insloegen.

De Modern Art Revue

NPO 2, 22.35 uur

Wanneer werd de moderne kunst geboren? Misschien was het in 1917, toen Marcel Duchamp een urinoir instuurde als werk voor een kunsttentoonstelling. Sindsdien is de moderne kunst vooral ingewikkeld geworden, vinden Alex Klaasen en Steef de Jong. De cabaretiers bundelden hun krachten voor De Modern Art Revue, een ouderwetse revuevoorstelling over moderne kunst. In een bonte reeks acts en muzieknummers geven ze kunstminnaars en cultuurbarbaren een impressie van de rijkdom van de kunst. De NTR presenteert vanavond een speciale tv-serie van de show.

Paradies: Hoffnung

ARD, 23.35 uur

(Drama, Ulrich Seidl, 2013) De 13-jarige Melanie (Melanie Lenz) is 1,64 meter lang en weegt 81 kilo. Vanuit Wenen vertrekt ze naar een somber oord in de Oostenrijkse bergen, waar ze haar vakantie in een dieetkamp zal doorbrengen. Melanie zit al gauw elke dag in de spreekkamer van de dokter, ook als ze niks mankeert. Ze vindt de man aardig en aantrekkelijk. Het Lolita-achtige scenario dat zich ontwikkelt, pakt anders uit dan je van regisseur Seidl zou verwachten. Paradies: Hoffnung, het grotendeels geïmproviseerde slot van Seidls Paradies-trilogie, is verrassend mild, al blijft de ondertoon wrang. Uiteindelijk blijkt zelfs in de wereld van Seidl ruimte voor een sprankje hoop.

Meer over