Tips

De Volkskrant tv-selectie voor zondag 28 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Thierry Lhermitte in Quai d'Orsay. Beeld
Thierry Lhermitte in Quai d'Orsay.

Matthäus Passion

NPO 2, 13.00 uur

Het uitvoeren van de Matthäus Passion van J.S. Bach – een werk voor dubbelorkest, dubbelkoor, kinderkoor en solisten – is normaal gesproken al een hele opgave. De coronamaatregelen maken het nog eens dubbel zo moeilijk, maar toch is dirigent Ton Koopman erin geslaagd om het dit jaar te organiseren. In TivoliVredenburg presenteert hij het beroemde werk over het lijden en de herrijzenis van Christus in een uitvoering door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Het concert wordt integraal uitgezonden door Omroep Max met een introductie door Jan Slagter.

A Star is Born

BBC 2, 14.40 uur

(Musical, George Cukor, 1954) Judy Garland was al vier jaar niet meer in films te zien geweest toen ze met deze wervelende remake van de gelijknamige musical uit 1937 haar geweldige comeback maakte. Samen met James Mason speelt ze een acteursechtpaar dat door woeste stormen gaat: terwijl haar ster rijst, raakt hij op zijn retour. A Star is Born zou vervolgens nóg twee updates krijgen, in 1976 met Barbra Streisand en Kris Kristofferson en natuurlijk in 2018, met Lady Gaga en Bradley Cooper, die de film tevens regisseerde.

Judy Garland en James Mason in A Star is Born Beeld
Judy Garland en James Mason in A Star is Born

The Sum of All Fears

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Phil Alden Robinson, 2002) Wanneer CIA-analist Jack Ryan (Ben Affleck) betrokken raakt bij een dreigende atoomoorlog tussen de VS en Rusland, wordt hem door zijn meerderen steeds weer ingepeperd dat hij geen enkel geheim voor hen heeft. Dat hij met een verpleegkundige samen is, in welk ziekenhuis ze werkt en wanneer ze zich met elkaar hebben verloofd: de geheime dienst, Amerikaans of Russisch, weet het allemaal. Ryan kijkt er zelf steeds olijk verbaasd en bewonderend bij. Een alleszins vermakelijke, maar soms ook tamelijk maffe spionagethriller, deze vierde Jack Ryanfilm.

Morgan Freeman (links) en Ben Affleck in The Sum of All Fears. Beeld
Morgan Freeman (links) en Ben Affleck in The Sum of All Fears.

Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden

NPO 3, 20.20 uur

Op het eerste oog lijken Daniël en Kim Winkelman (Guy Clemens en Anniek Pheifer) een gelukkig koppel met een modelgezin. Alles wordt echter ondersteboven gehaald als Daniël aangeeft dat hij wil scheiden. Beschuldigingen vliegen over en weer en de sfeer gaat van kwaad tot erger. De drie kinderen van het gezin zetten daarom alles op alles om een einde te maken aan de vechtscheiding van hun ouders. De nieuwe serie Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden gaat over een serieus onderwerp dat veel kinderen raakt, maar wordt verteld met een knipoog.

Quai d’Orsay / L.627

France 2, 21.05 uur / 23.00 uur

(Komedie / Misdaad, Bertrand Tavernier, 1992) Afgelopen donderdag overleed de grote Franse cineast Bertrand Tavernier, 79 jaar oud. De Franse omroep France 2 eert hem door twee (allicht niet Nederlands ondertitelde) films uit te zenden. Eerst Quai d’Orsay, een voor Taverniers doen opvallend luchtige stripverfilming over de snelle carrière van Arthur Vlaminck (Raphaël Personnaz), die de diplomatenopleiding aan de École nationale d’administration met glans doorlopen heeft en op het ministerie van Buitenlandse Zaken verrassend snel de wind mee krijgt. Daarna volgt het documentaire-achtige L.627. Hierin volgt Tavernier een narcotica-agent van de Parijse politie (Didier Bezace) en legt daarbij de nadruk op de frustrerende werkomstandigheden. Meer maatschappijkritiek dan politiefilm, meer carbonpapier dan kogels.

76 Days

Canvas, 22.00 uur

Op 23 januari 2020 nam de Chinese overheid een radicaal besluit. Om de uitbraak van het coronavirus te beperken, ging Wuhan in lockdown. De wereld keek met verbazing toe, want nooit eerder was er geprobeerd een stad met elf miljoen inwoners volledig op slot te doen. Voor de documentaire 76 Days werkte regisseur Hao Wu vanuit New York samen met twee collega’s in Wuhan die toegang kregen tot de ziekenhuizen in de stad. De film schetst een aangrijpend beeld van een geslaagd experiment: in 76 dagen daalde het reproductiegetal van 2,35 naar 1,05.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

In de laatste maanden voor de verkiezingen volgde Tegenlicht (demissionair) minister van Financiën Wopke Hoekstra. Door de coronacrisis moesten de principes van neoliberaal marktdenken en minimale overheidsuitgaven in de ijskast. In plaats daarvan ging de geldkraan open om huishoudens en ondernemers te steunen. Wat heeft dat voor gevolgen en hoe gaat de overheid de economie weer vlot trekken? Een crisis is het ideale moment voor verandering, en dat biedt Hoekstra in principe de kans om daadwerkelijk een verschil te maken in de post-pandemische maatschappij.

Meer over